USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

У Чорному морі горять "вишки Бойка"

Палають усі три газовидобувні платформи
вишки Бойка

"Вишки Бойка"

Джерело: Головне управління розвідки МО України

У Чорному морі загорілися три газовидобувні платформи, які українці звільнили минулого року, – пожежа на "вишках Бойка". OSINT-аналітик MT Anderson на своєму акаунті в мережі Х опублікував супутникові знімки.

"Усі три бурові платформи зазнали нападу на схід від острова Зміїний. Станом на 24 серпня 2024 року середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму", – йдеться у повідомленні.

Супутників знімки - "Вишки Бойка"
Джерело: відкриті джерела

Що цьому передувало

Головне управління МО розкрило деталі спецоперації про атаку на бурові газовидобувні платформи "вишки Бойка" у документальному фільмі "Війна за море: від Дніпра до Криму".

У стрічці розповідається, що військові отримали унікальний досвід на воді та про висадку на береги під час форсування Дніпра на Херсонщині. Після цього вони приступили до складніших бойових задач уже у Чорному морі. Ще 20 червня 2022 року під час битви за острів Зміїний Збройні сили України завдали ракетного удару по "вишках Бойка".

"Вишки Бойка"

"Вишки Бойка" – бурові газовидобувні платформи "Петро Годованець" (побудована у 2010 році) та "Україна" (побудована у 2012-му) біля берегів Криму в Чорному морі, які у 2024 році захопила Росія. Закупівля плавучих вишок для видобутку газу спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів України та привласнення держгрошей колишнім міністром енергетики України, проросійським політиком Юрієм Бойком. Було відкрито кримінальне провадження. Вишки повернули під контроль України у вересні 2023 року. Є ще дві вишки: "Таврида" та "Сиваш".

Бурові платформи, що розташовані в Чорному морі, володіють важливим стратегічним, економічним та безпековим значенням як для України, так і для російських окупантів. Вони надають можливість здійснювати контроль за морською та частково повітряною обстановкою на півдні регіону.

Нещодавно воїни берегових ракетно-артилерійських військ Військово-морських сил Збройних сил України спільно з розвідниками Головного управління розвідки Міністерства оборони завдали удару по газовій вишці в акваторії Чорного моря. Там базувалися російські військові та технічне обладнання для розвідки.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід