USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Цифровізація соціальної сфери: Яких змін варто очікувати і чому це важливо, розповідає Жолнович

Розповідаємо про діджиталізацію соціальних послуг
Діджиталізація
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Для того, щоб спростити отримання соціальних послуг, допомог та пільг, зробити їх більш зручними і прозорими та надати можливість їх оформлення онлайн, в Україні триває цифровізація в масштабах усієї країни. Адже між державними установами повинні "бігати" мегабайти, а не громадяни з довідками, переконані чиновники.

Про діджиталізацію соціальних послуг розповіла в ефірі UWN міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

"Ми намагаємося щоразу більше наших сервісів і послуг зробити по суті дуже адресними, такими, щоб були чітко спрямовані на конкретну людину. Перше, що ми в цьому році зробили, – це "єОздоровлення" для наших дітей  – коли ми повністю для дітей, що є з багатодітних та малозабезпечених родин, формували такий адресний підхід і батькам на карточку зарахували кошти для оздоровлення. А батьки вже мають можливість самостійно обрати той заклад, де їхні діти оздоровляться", – пояснила чиновниця.

Нині ж за таким же принципом у міністерстві хочуть закуповувати соціальні послуги. Таким чином установи не будуть просто "утримуватися і платити за штатом працівника, незалежно від того, скільки послуг вони нададуть". Натомість буде адресно оплачуватись надана послуга – залежно від того, скільком людям і як вона була надана. При цьому не важливо, де надаватиметься послуга – в комунальному закладі, державному чи приватному.

"Ми зараз запроваджуємо національного закупівельника соціальних послуг, дуже схожого до того, які в медичній сфері. І, власне, формуючи ціну за кожну конкретну послугу, будемо робити такі відкриті конкурси. І перша послуга, яка буде закуплена в такий спосіб, – послуга Центрів життєстійкості, послуга життєстійкості для наших громадян. Це нова послуга, що допомагає забезпечити психологічну підтримку в громаді для тих людей, що її потребують", – зазначила Жолнович.

Міністерка наголошує: для одержувача послуг це залишиться безкоштовно. Але кожен надавач послуг отримає кошти за стільки послуг, скільки він надав.

Саме тому відомство наразі розробляє реєстр надавачів послуг. Що зміниться з реєстром?

По-перше, всі будуть бачити, де є послуги, які, хто їх надає.

По-друге, до цього реєстру надавачів буде сформовано реєстр отримувачів. Таким чином буде розуміння того, хто отримує послуги, який матеріальний стан людини, інші обставини.

По-третє, впроваджується цифрова програма електронного кейс-менеджменту, який буде супроводжувати надання цієї послуги.

"Ну так приблизно, як електронна картка хворого, де будуть всі записи про всі інтервенції, про всі пропозиції, про все, що було надано. Щоб можна було перевірити, чи справді було надано, чи людина задоволена і чи вона отримувала ті чи інші елементи послуги", – уточнила Жолнович.

Де ж можна побачити, які послуги вже цифровізовані?

В міністерстві наголошують – буде дуже багато сервісів. Найперше – багато послуг вже розміщено (і перелік буде збільшуватись) на порталі "Дія". Окрім того, перелік послуг буде і на порталі Пенсійного фонду. Звісно, всі послуги можна буде знайти і на сайті Мінсоцполітики.

"І також буде зручне звернення через ЦНАП чи через особисті "пенсійні кабінети", наприклад, для людини з інвалідністю. Тобто дуже багато різних сервісів буде, через які людина зможе зайти за послугою", – додала чиновниця.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Програма декомпресії для родини одного військового обходиться державі у 30 тис. гривень, – Жолнович Програма декомпресії для родини одного військового обходиться державі у 30 тис. гривень, – Жолнович
Патронатну програму для військових масштабуватимуть через попит Патронатну програму для військових масштабуватимуть через попит
Емпатійна послуга: Жолнович розповіла про відновлення сімейних стосунків між військовими, які повертаються з фронту Емпатійна послуга: Жолнович розповіла про відновлення сімейних стосунків між військовими, які повертаються з фронту