USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Столтенберг: В НАТО ведеться дискусія щодо надання Україні винищувачів

Генсек Північноатлантичного альянсу наголосив, що блок надає Україні всю необхідну військову підтримку
Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Серед країн – членів НАТО обговорюється питання надання Україні винищувачів. Про це в ході пресконференції заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг. Він наголосив, що партнери нашої країни в ході наступної зустрічі у форматі "Рамштайн" обговорюватимуть питання надання бойових літаків.

"Ми обговоримо підтримку України та збільшення цієї підтримки", – зазначив він.

Головне із заяв генсека Північноатлантичного альянсу

Щодо винищувачів

НАТО, за словами Столтенберга, надавало Україні військову допомогу у війні з Росією таку, яка була потрібна на певний момент. Тобто, уточнив генсек, спочатку було протитанкове озброєння, після нього – артилерія, пізніше – засоби протиповітряної оборони. 

На даний же момент країни НАТО допомагають Україні з важким озброєнням: танками, бойовими машинами піхоти, бронемашинами.

"В альянсі постійно триває обговорення того, що потрібне Україні. Також ведеться і обговорення щодо бойових літаків", – уточнив Столтенберг.

Однак потрібно, за його словами, зважати на два фактори:

Перше – це швидкість і нагальність.

"Коли йдеться про літаки, це забере багато часу. Тому мій пріоритет – щоб союзники змогли якнайшвидше надіслати танки, БМП тощо", – додав генсек НАТО.

Стосовно винищувачів Столтенберг зазначив, що їх надання – питання тривалого часу і значних витрат в контексті матеріально-тилового забезпечення, ремонту та іншого.

"Тож справді важливо обговорювати це, але потрібно гарантувати, що вони (винищувачі, – ред.) можуть надаватися вчасно", – додав він.

Друге – постійні консультації щодо нових об'ємів допомоги Україні. 

Щодо боєприпасів

НАТО буде нарощувати виробництво боєприпасів для того, щоб забезпечувати потреби України. 

Генсек альянсу наголосив, що на даному етапі війна України з Росією – це "війна логістики". Саме тому, за його словами, під час "Рамштайну" 14–15 лютого обговорюватиметься питання якнайшвидшої доставки в нашу країну техніки й боєприпасів. 

"Війна в Україні споживає величезну кількість боєприпасів. Це створює навантаження на нашу оборонну промисловість. Тому нам потрібно нарощувати виробництво та інвестувати у наші виробничі потужності", – зауважив Столтенберг.

Щодо наступу Росії

Генсек НАТО зазначив, що президент РФ Володимир Путін не повинен виграти війну в Україні, оскільки це стане сигналом для всіх авторитарних країн світу щодо силових сценаріїв по відношенню до демократичних держав.

"Якщо Путін виграє в Україні, це стане сигналом для авторитарних держав у світі" про можливість використання сили для своїх зовнішньополітичних цілей", – наголосив він.

Коментуючи наступ Росії зазначив, що Путін замість того, щоб домовлятися про мир, наполегливо продовжує ескалацію війни в Україні.

"Майже через рік після вторгнення Путін не готується до миру, а починає нові наступальні дії", – уточнив Столтенберг.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що розпочався черговий масштабний наступ Росії. Основні і активні бойові дії тривають у Луганській та Донецькій областях. Не виключено, що Путін може кинути на війну ще 200 чи 300 тисяч людей.

Також на Банковій вважають, що для фіналізації війни ЗСУ необхідно знищувати по п'ять тисяч російських окупантів на день. Додамо, що станом на початок лютого кількість росіян, вбитих та поранених під час повномасштабного вторгнення до України, наближалася до 200 тисяч осіб.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
США модернізує літак США модернізує літак "Судного дня"
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів