USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Польща готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29

Про намір передати Україні Міг-29 заявила і Словаччина
Міг-29
Джерело: відкриті джерела

Польща готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29 у рамках міжнародної коаліції. Про це заявив президент Анджей Дуда, передає TV Republika.

"Щодо МіГ-29, які ми маємо в Польщі і які зараз служать у наших ВПС, – ми готові передати ці літаки, і я впевнений, що Україна буде готова їх використати негайно", – сказав він.

При цьому зазначив, що Збройні сили України захочуть відповідати стандартам НАТО і будуть використовувати винищувачі F-16.

"Тож підготовка українських пілотів є важливою і вкрай необхідною", – додав польський лідер.

Словаччина передасть Україні літаки МіГ-29

2 березня стало відомо, що Словаччина найближчими тижнями може передати 10 з 11 винищувачів МіГ-29. Про це заявив міністр оборони країни Ярослав Надь, повідомляє АР.

"Ми більше ніколи не будемо використовувати МіГи. Вони не мають для нас реальної цінності. Якщо ми віддамо їх Україні, вони допоможуть врятувати життя", – зазначив міністр.

Одинадцятий винищувач країна планує залишити для музею.

Річ у тому, що країна, що є членом НАТО з 2004 року, досі працює над оновленням власних збройних сил до стандартів альянсу. І тому на її складах накопичилось багато старого важкого озброєння радянських часів. Сюди входять зенітні ракети С-300, вертольоти, тисячі ракет для систем залпового вогню "Град" і десятки одиниць бронетехніки.

Словаччина зупинила використання своїх МіГів влітку 2022 року через брак запчастин і спеціалістів з технічного обслуговування після повернення російських техніків додому.

Завдяки звільненню місць у своєму військовому авіапарку Братислава зможе отримати 14 американських винищувачів F-16 Block 70/72. Угода про їх купівлю вже підписана, і вони будуть доставлені в країну на початку 2024 року.

На цей час Словаччина у своєму арсеналі має американські батареї протиповітряної оборони Patriot, тимчасово розгорнуті разом з американськими, німецькими та голландськими військами, і отримала німецькі танки Leopard, а також системи протиповітряної оборони Mantis.

Загалом Словаччина передала Україні зброї на суму майже 168 мільйонів євро (179 мільйонів доларів), а також повернула понад 82 мільйони євро (87 мільйонів доларів) через спеціальний фонд ЄС.

До речі, Національна рада Словаччини визнала Росію державою – спонсором тероризму, а нинішній режим країни – терористичним.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України