USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Шпигував для РФ і отримував "зарплату" від ФСБ Росії: На Хмельниччині засудили зрадника

В поле зору агресора чоловік потрапив через свої прокремлівські дописи в російських Телеграм-каналах
СБУ
Джерело: відкриті джерела

До 15 років тюрми з конфіскацією майна засудили чергового агента ФСБ Росії. Фігурант збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на Хмельниччині. Зловмисник діяв як переселенець з прифронтової території на сході України. Про це повідомили в Службі безпеки України.

Зазначається, що російським агентом виявися мешканець Донеччини. На початку повномасштабного вторгнення РФ його дистанційно завербував кадровий співробітник 5-ї служби ФСБ РФ з позивним "Шеф". В поле зору агресора чоловік потрапив через свої прокремлівські дописи в російських Телеграм-каналах.

"Встановлено, що після вербування він отримав псевдонім "Сірий", пройшов інструктаж і за вказівкою свого "куратора" виїхав до Хмельницького для збирання розвідданих на території регіону" – розповіли в Службі безпеки.

За даними СБУ, отриману інформацію зрадник передавав до ФСБ РФ у вигляді електронних координат і фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості.

"За даними військової контррозвідки СБУ, він намагався встановити в регіоні основні локації підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної поліції. Крім того, російський агент відслідковував маршрути руху бойової техніки українських захисників. Також він хотів виявити транзитні ешелони з озброєнням та боєприпасами Збройних сил України", – додали у відомстві.

Правоохоронці встановили, що ворожий поплічник отримував від своїх "кураторів" із ФСБ Росії гроші за виконані завдання. У вересні цього року військові контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час спецоперації на Хмельниччині.

Суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і призначив покарання у вигляді 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше ми писали, що СБУ затримала у Харкові поплічника окупантів, який шпигував за позиціями ЗСУ.

Зазначалося, що контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію із нейтралізації агентурної мережі головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ) на Харківщині. У результаті оперативних заходів було затримано одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи. Він збирав розвіддані про оборону обласного центру і прикордонних територій регіону.

Інших трьох агентів з цієї групи співробітники СБУ викрили у серпні 2022-го та в лютому цього року. Серед них був "зв’язковий" воєнної розвідки РФ.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням