USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

САП і НАБУ домоглися екстрадиції ексголови ДПЗКУ з Литви за збитки Україні на десятки мільйонів доларів

На екстрадицію у силовиків пішло понад три роки
Петро Вовчук
Джерело: відкриті джерела

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України домоглися екстрадиції з Литви в Україну колишнього голови правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ), підозрюваного у причетності до завдання понад 60 млн доларів США збитків підприємству. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Експосадовець був затриманий у жовтні 2019 року у Вільнюсі. З березня 2017 року підозрюваний перебував у розшуку.

"Після затримання експосадовець прагнув уникнути відповідальності – подав прохання про притулок у Литві, однак отримав відмову. Вже після рішення про екстрадицію намагався його оскаржити нібито через небезпеку, спричиненою повномасштабним вторгненням РФ. Врешті-решт після чотирьох років судового розгляду його все ж доставили до України", – йдеться у повідомленні.

Про кого йдеться

Йдеться про колишнього голову правління Державної продовольчо-зернової корпорації України Петра Вовчука. 

За даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та колишні посадовці ДПЗКУ – серед яких і ексголова правління – організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн доларів США.

"Розслідування цих фактів НАБУ і САП здійснюють з 2016 року. Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. доларів США. Справи стосовно ще двох осіб – радника голови правління ПАТ "ДПЗКУ" та представника міжнародного зернотрейдера – скеровані до суду. Ще одну особу оголошено в розшук", – повідомляє НАБУ.

Вовчуку оголосили підозру за статтями 28 (вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб), 364 (зловживання службовим положенням з тяжкими наслідками) і 368 (отримання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. 

Вовчук обіймав посаду голови правління ДПЗКУ з 13 березня по 15 грудня 2014 року.

Раніше Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Його службова недбалість призвела до втрат бюджету майже на 1,5 млрд гривень на користь одного з газових олігархів.

Читайте також:
Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено