USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Російський паспорт батька нового заступника голови СБУ Наумюка не анульований і є дійсним, – "Схеми"

Чиновник підтверджував, що його батько і брат мають російські паспорти, однак вони нібито від них відмовилися
Сергій Наумюк
Сергій Наумюк
Джерело: відкриті джерела

Батько нового заступника голови СБУ Сергія Наумюка має чинний паспорт Росії. Журналісти "Схем" із посиланням на виписку з автоматизованої системи "Роспаспорт" повідомляють, що документ так і не був анульований.

Зазначається, що в списку недійсних паспортів його документа немає, тому паспорт анульовано не було.

Раніше Наумюк підтверджував наявність громадянства РФ у батька та брата, але запевняв, що це було "вимушене" рішення "з побутових причин", і наполягав, що надалі його родичі від російських паспортів начебто відмовилися.

У пресслужбі СБУ пояснили, що перед призначенням Наумюк пройшов "усі необхідні перевірки", а його родичі "очікують скасування громадянства РФ", але наразі "уповноважені органи РФ свідомо блокують розгляд відповідних заяв".

Журналісти зазначають, що згідно з випискою з реєстру "Роспаспорт", паспорт громадянина РФ Анатолія Наумюка було оформлено 2015 року в місті Тула. Згідно з документом, він подав заяву на отримання громадянства, вказавши підставою видачі паспорта "набуття громадянства Російської Федерації".

Крім того, Анатолій Наумюк має індивідуальний податковий номер платника податків у Росії, прив'язаний до його паспорта громадянина РФ. Це "Схеми" підтвердили через сайт російської податкової служби.

При цьому перевірка номера паспорта в реєстрі Головного управління з міграції Міністерства внутрішніх справ РФ також підтвердила, що номер паспорта не перебуває в переліку недійсних.

Що говорить Наумюк про російський паспорт свого батька?

У коментарі журналістам Наумюк спочатку це заперечував, але потім визнав, що його батько і брат отримали російські паспорти "з побутових причин" у 2015 році, але пізніше нібито від них відмовилися.

"Батьки з 1978 року проживали в Луганську. На час окупації кожен вирішував, чи залишати свій дім. Вони залишилися у себе вдома, жили своїм життям і не співпрацювали з окупаційною владою. У 2015 році з певних побутових причин батько і брат були змушені отримати російські паспорти. Надалі вони від них відмовилися", – повідомив Наумюк.

Тоді ж він розповів, що його брат із 2015-го до 2017-го працював у Москві, після чого переїхав до США. За словами Наумюка, батьки поїхали до брата в США після початку повномасштабного вторгнення. У США батько і брат Наумюка, за його словами, подали документи в консульство Росії, щоб вийти з громадянства РФ.

Як реагують у СБУ?

У пресслужбі СБУ поінформували, що перед призначенням на посаду заступника керівника голови СБУ Наумюк пройшов "усі необхідні перевірки, визначені законодавством, зокрема, ретельно було вивчено інформацію щодо його сім'ї та родичів".

"Близькі родичі Сергія Наумюка є громадянами України, водночас про наявність у його батька і брата паспортів Російської Федерації Сергій Наумюк повідомляв раніше. Ці документи були отримані після окупації Луганська у 2014 році, де проживали обидва родичі. Після виїзду з тимчасово захопленого регіону вони подали заяви на відмову від російського громадянства. Однак уповноважені органи РФ свідомо блокують розгляд відповідних заяв", – ідеться в повідомленні спецслужби.

Нагадаємо, 25 травня Зеленський призначив Сергія Наумюка заступником голови Служби безпеки України.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро Європарламент підтримав заборону готівкових розрахунків на суму понад 10 тисяч євро
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту