USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Російського політика-опозиціонера Кара-Мурзу засудили до 25 років за ґратами. Чим він так не догодив владі?

На Заході різко засудили вирок Володимиру Кара-Мурзі
Кара-Мурза
Володимир Кара-Мурза, 8 лютого 2023 р.
Джерело: AP photo

Володимира Кара-Мурзу, російського політика-опозиціонера засудили до 25 років позбавлення волі. Причина – так звана "держзрада" та поширення "фейків про армію РФ", пише "Медиазона".

"Сьогодні у Московському міському суді ухвалили вирок політику Володимиру Кара-Мурзі. Суд відправив його до колонії суворого режиму на 25 років за сукупністю вироків за трьома статтями КК – про "військові фейки", участь у діяльності "небажаної" організації та за держзраду", – йдеться в повідомленні.

Справу розглядали у закритому режимі, журналісти не почули навіть останнє слово політика.

Коментуючи вирок, опозиціонер сказав: "25 років – це найвищий бал, який я міг отримати за те, що я робив, у що я вірю як громадянин, як патріот, як політик. Виходить, я робив усе правильно", – передала слова Кара-Мурзи його адвокат Марія Ейсмонт.

Захист Кара-Мурзи заявив, що має намір оскаржити вирок в апеляційній інстанції.

Справа Кара-Мурзи

11 квітня минулого року політика Володимира Кара-Мурзу затримали в Москві, склали протокол за статтею про "непокору поліцейським". Наступного дня його відправили на 15 діб до спецприймача, а згодом він став фігурантом справи про "фейки" про російську армію.

Невдовзі з'ясувалося, що формальним приводом для порушення кримінальної справи на Кара-Мурзу став його виступ у Палаті представників штату Аризона у США 15 березня 2022 року.

"Ми достеменно знаємо з історії, як час диктаторів закінчується. Воно завжди закінчується однаково. І я так хочу, щоб ми помилялися у цьому, але сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить із Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи. Це воєнні злочини, ініційовані диктаторським режимом у Кремлі проти нації Середньої Європи. І це, на жаль, те, до чого нас привели роки правління Путіна", – сказав тоді він у своїй промові.

22 квітня Володимира Кара-Мурзу відправили до СІЗО. Цього ж дня Мін'юст визнав його "іноземним агентом". Пізніше політику, що вже знаходився в ізоляторі, висунули звинувачення ще за двома статтями КК: 27 липня – за статтею про провадження діяльності "небажаної організації" через проведення круглого столу на підтримку політв'язнів у Центрі Сахарова; 6 жовтня – за статтею про держзраду.

За час перебування під вартою здоров'я опозиціонера різко погіршилося. За даними адвокатів, він втратив 17 кілограмів, у нього віднімає обидві ступні через діагностовану у нього полінейропатію ніг.

На Заході різко засудили вирок Володимиру Кара-Мурзі

На Заході різко засуджують вирок російському опозиційному політику та публіцисту Володимиру Кара-Мурзі. Так, на пресконференції у Берліні у понеділок, 17 квітня, вирок одному з найвідоміших критиків Кремля розкритикувала представник МЗС ФРН. За її словами, Берлін "найрішучішим чином засуджує це рішення". Вирок Кара-Мурзі демонструє "шокуючий рівень репресій у Росії", додала вона.

У той же день британське МЗС викликало російського посла, щоб чітко заявити йому про засудження "політично вмотивованого" вироку Кара-Мурзі, який, крім російського громадянства, має британське підданство.

"Ми, як і раніше, закликаємо Росію дотримуватися міжнародних зобов'язань, у тому числі права Володимира Кара-Мурзи на належну медичну допомогу", – зазначив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі.

Також Британія вже наклала санкції на суддю, який головував на судовому процесі та розгляне подальші заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до затримання та жорстокого поводження з Кара-Мурзою.

Своєю чергою верховний представник ООН з прав людини Фолькер Тюрк назвав вирок російському опозиціонеру "ударом по верховенству закону і цивільному простору". Він висловив упевненість, що Кара-Мурза засуджено за те, що здійснював своє право на висловлення думки та свободу зборів, а також за публічну критику російського вторгнення в Україну. "Ніхто не повинен позбавлятися свободи за реалізацію своїх цивільних прав. Я закликаю владу (РФ, – ред.) негайно його звільнити", – наголосив Тюрк.

Читайте також:
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою