USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Російські ДРГ регулярно намагаються прорвати кордон на півночі України: Чи є загроза наступу

На цей час чисельний контингент, який накопичений на території України та Росії, не дозволяє окупантам влаштувати спробу прориву на півночі України
ДРГ
Росіяни активізували ДРГ на кордоні з Україною
Джерело: відкриті джерела

Російські ДРГ постійно намагаються прорвати кордон України, діючи у прикордонні Сумської, Чернігівської областей та у Богодухівському районі Харківської області. Ворожі групи диверсантів мають гарну підготовку та свої особливості. Про це в ефірі телемарафону розповів командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

"Склад ДРГ – 10–12 людей. Всі ці ДРГ зі складу спецоперацій РФ, а також ГРУ Генштабу РФ. Слід розуміти, що це офіцерські групи, мають добру підготовку. Їх мета діяти лише у прикордонні. Це невелика зона, декілька кілометрів вздовж державного кордону протягом 1000 км. І вони намагатимуться вчиняти терористичні дії проти цивільного населення або військослужбовців", – констатував він.

Тому, за словами генерала, цивільним громадянам слід розуміти, що держкордон у Чернігівській, Сумській областях та Богодухівському районі Харківської області – це лінія бойового зіткнення, там небезпечно.

Наєв сказав, що в зоні відповідальності Оперативно-стратегічного угруповування військ "Північ" перебуває більше ніж 1800 км державного кордону, з них 850 км – це кордон з Білоруссю і більше ніж 1000 км – це державний кордон з РФ.

"Слід розуміти, що це не державний кордон, а лінія бойового зіткнення. Російські війська відійшли з півночі нашої країни, але з тих пір вони не зупинилися у веденні бойових дій як у прикордонні, так і намагаються запускати засоби повітряного нападу з тих напрямків по території України", – зазначив він.

Ворог постійно здійснює артилерійські обстріли у прикордонні Чернігівської, Сумської областей та Богодухівського району Харківської області.

"Він застосовує реактивні системи залпового вогню, артилерію, міномети. Також здійснює удари з гелікоптерів", – додав генерал.

На цих 1000 км ворог постійно намагається заводити диверсантів.

"Наші оборонці виконують завдання стабілізаційної операції. Тож для того, щоб обороняти прикордоння, потрібно більше військ. На цей час така дзеркальна ситуація і у РФ. ДРГ ворога постійно хочуть прощупати нашу лінію зіткнення. Але у відповідь наші підрозділи вчиняють такі самі дії", – констатував командувач.

Новини за темою: ДРГ росіян не полишають спроб прорвати кордон на півночі. В ЗСУ оцінили загрозу для Києва

Чи є загроза наступу

За словами Наєва, на прикордонні, південній частині Білорусі перебувають 1800 військослужбовців Сил спеціальних операцій – це два батальйони десантно-штурмових військ Республіки Білорусь, а також тактична група артилерії і відповідно прикордонники.

"Основні сили ЗС Білорусі знаходяться у глибині території. На території Білорусі перебуває невеликий контингент ЗС РФ. Це п’ять літаків, 24 пускових установки С-300, С-400, шість установок "Панцир С-1" і відповідно до 2000 персоналу, який працює у єдиній системі ППО Білорусі та РФ. Більш потенціалу там немає. Тож і наступального потенціалу на цей час не створено", – уточнив він.

Що стосується 1000 км лінії зіткнення з РФ, то там, за даними генерала, перебуває близько 21 000 особового складу – це два угруповання, які там створені, "Курськ" та "Брянськ", і в цих угрупованнях перебувають підрозділи, побудовані дзеркально бойовим порядкам українських сил.

"Також там не створено бойового потенціалу. Вони певною мірою перебувають з метою прикриття державного кордону РФ з Україною, а також намагаються завдавати нам шкоди. Тому ситуація на цей час така, що наступального потенціалу на жодному з напрямків у Північній операційній зоні немає", – зазначив Наєв.

Нагадаємо, 3 лютого російська ДРГ вчергове спробувала прорвати кордон України на Сумщині. Ворог кілька разів змінював тактику. Після півторагодинного бою окупантів вдалося відкинути далеко від кордону.

У Сумській області заборонили рух автівок на ділянках доріг у 5-кілометровій смузі від державного кордону України з Росією. Які саме дороги увійшли до переліку – дивіться тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат