USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Росія змушує воювати на своєму боці українських полонених, – Романова

Окупанти шантажують українців і обманним шляхом змушують воювати проти своїх
російські солдати
Російські солдати
Джерело: відкриті джерела

Українських військовополонених з колонії в окупованій Горлівці Донецької області відправляють на фронт у складі російських підрозділів. Про це розповіла директор правозахисного фонду "Русь сидящая" Ольга Романова.

За її словами, військовополоненим і тим, кого в Росії вважають такими, пропонують підписати відмову від обміну заради побачення з рідними та помилування. І якщо людина підписує таку відмову, побачення справді дозволяють. Але відразу після цього йому видають паспорт громадянина Росії і відразу вручають мобілізаційний порядок денний.

Воювати змушують і ув'язнених, і мирних мешканців

Військовополоненим, за словами Романової, навіть дають вибір, куди вступати: або до ПВК "Вагнер", або до воєнізованих формувань ОРДЛО. За побачення з близькими воювати на боці Росії пропонують і засудженим українським судом ув'язненим із колоній на захоплених територіях України. Причому мова може йти про кілька тисяч людей.

Аналогічний вибір пропонують і українським громадянам, яких російські військові фактично полонили. Йдеться не лише про військовополонених, а й про захоплених мирних жителів. Таких, за підрахунками Ольги Романової, кілька сотень людей. Це українці, які не пройшли так званої фільтрації.

"У нас, звичайно, є інформація з різних зон, у тому числі є інформація з Горлівки. Ми, звісно, бережемо інформатора. Нам повідомляють, що військовополонені і ті, хто до них по суті прирівнюється, а це ще й цивільні з епізодами служби в АТО та ООС, їм пропонують написати відмову від обміну заради побачення з рідними. Ми, наприклад, знаємо, що до морпіха з 35-ї бригади, який мешкає в Маріуполі, приїжджали на побачення і він був змушений підписати відмову від українського громадянства та взяти російське громадянство. Після побачення полоненому видають паспорт Росії, але продовжують тримати у колонії. І потім йому вже в колонії вручають мобілізаційну повістку російську та пропонують на вибір один із трьох варіантів: бути найманцем у ПВК "Вагнер" або йти до так званого батальйону імені Богдана Хмельницького, або до "Партизанського загону Ковпака". Я так розумію, що це такі напівбандитські утворення за прикладом сумнозвісного батальйону "Сомалі" під командуванням Гіві. Після цього людину в колонію вже не повертають, а тим, хто залишився в колонії, кажуть, що вона помилувана і пішла на всі чотири сторони. Але це не так", – розповіла Романова.

Вона наголосила, що полонені до останнього не знають, що їх дурять.

"Взагалі, це шантаж. Хочеш побачити доньку, дружину, матір – ти маєш погодитись на те, що ти відмовляєшся від українського громадянства. Вони не знають усіх її умов. Вони не знають, що після набуття російського громадянства доведеться воювати", – додала директор правозахисного фонду "Русь сидящая".

Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Перший півфінал Перший півфінал "Євробачення-2024": Онлайн-трансляція пісенного конкурсу