USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росія накопичила 10 тисяч ракет С-300. Це їх величезна перевага, – Зеленський

Президент заявив, що у світі є відповідна зброя, здатна протистояти атакам Росії, але її недостатньо в України
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: The Economist

Росія накопичила 10 тисяч ракет С-300 для ударів по Україні. У цьому перевага країни-агресора у війні. Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю The New York Times.

"Це їх величезна перевага. Обстріли Харкова, всі загибелі людей, дітей – це їх величезна перевага. Щоденне використання бомб – це їх величезна перевага. Використання систем С-300 – вони накопичили 10 тисяч ракет С-300. 10 тисяч – це знову їх перевага", – сказав глава держави.

Він також зазначив, що у світі є відповідна зброя, здатна протистояти атакам Росії, але її недостатньо в України.

"Чи є у світі відповідна зброя, щоб протистояти цьому? Так. Чи є відповідна зброя, краща за те, що є в арсеналі Росії? Так. Чи є в України обидва ці елементи – достатня кількість і дозвіл? Немає", – наголосив президент.

Про введення військ НАТО в Україну

Введення західних військ в Україну є самостійним рішенням кожного члена НАТО, але поки це все на словах, нам ще нічого не запропонували, вважає український лідер.

"Безсумнівно, як країна, що перебуває у стані війни, ми позитивно вітали б будь-яку допомогу і підтримали б таке рішення", – заявив Зеленський.

Поряд з цим він наголосив, що Україні ще ніхто нічого не запропонував.

"Перші сигнали надійшли через ЗМІ. Вони приїхали з Франції від Еммануеля Макрона. Ми поговорили з ним про те, що він має на увазі. У двох речах є логіка, яку я зрозумів. Це і навчання на території України, просто прискорення процесу, без необхідності відправляти свою бригаду кудись іще, в ту чи іншу країну, а потім вона повертається. І тут теж потрібен час на адаптацію в умовах війни", – пояснив український лідер.

Президент уточнив, що навчання в Україні відбуватиметься швидше, також відбуватиметься будівництво ремонтних центрів техніки.

"Але за цим стоїть безліч медійних слів. Поки що ця ідея нікуди не поділася. Я не бачу цього, окрім як на словах. Але, тим не менш, як можна бути проти цього? Ми тільки за", – додав глава держави.

Водночас він підкреслив, що поки не зовсім розуміє, наскільки це відповідає дійсності і чи правда це, і чи можливо це. Зеленський подякував президенту Франції Еммануелю Макрону за сміливість, але наголосив, що потрібно зрозуміти, на що він дійсно готовий піти, що може бути і чим це може нам допомогти.

У вечірньому зверненні 21 травня президент України заявив, що на Харківщині "наші сили знищують окупанта, результати відчутні. За його словами, Покровський напрямок та інші донецькі напрямки – Краматорський, Курахівський – зараз залишаються надзвичайно складними: і там найбільше боїв.

Раніше про допомогу Заходу глава держави говорив так: Кожне рішення, до якого ми, а потім і всі разом приходимо із запізненням приблизно на рік.

Також Зеленський висловився про очікування F-16, заявивши, що  росіяни використовують 300 літаків на території України. Нам потрібно мінімум 120, 130 літаків, щоб протистояти їм в небі.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку