USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія могла накопичити більше ніж 245 "Калібрів"

Ворог може здійснити чотири-п'ять залпів із використанням ракет "Калібр" з одночасною потужністю до 60 одиниць
Пуск
Джерело: відкриті джерела

Для атак на Україну Росія могла накопичити від 245 до 285 крилатих ракет "Калібр". Про це пише Defense Express з опорою на дані від Головного управління розвідки.

"Далі необхідно розуміти, скільки у РФ у Чорному морі залишилось носіїв крилатих ракет "Калібр", враховуючи успішні атаки засобами далекобійного ураження, що є у розпорядженні України", – зазначається в повідомленні.

Йдеться про:

  • два фрегати проєкту 11356Р – до восьми ракет у кожному: 16 одиниць ("Адмирал Эссен" та "Адмирал Макаров");
  • три малих ракетних корабля "Буян-М" – до восьми ракет у кожному: 24 ("Вышний Волочек", "Ингушетия", "Грайворон");
  • один малий ракетний корабель "Каракут": до восьми ракет ("Циклон");
  • три підводні човни "Варшав'янка" – до чотирьох ракет у кожному: 12 ("Старый Оскол", "Великий Новгород", "Колпино").

Загалом дев'ять носіїв із загальним одночасним пуском крилатих ракет "Калібр" до 60 одиниць.

У перелік не увійшов уражений у сухому доці підводний човен "Ростов-на-Дону", не додався до можливостей ЧФ РФ ще один малий ракетний корабель "Каракут" – "Аскольд".

"Також не враховані кораблі ЧФ РФ, які не можуть увійти у Чорне море, бо станом на 24 лютого 2022 року вони перебували у Середземному морі. Це два підводних човни "Краснодар" та "Новороссийск", малий ракетний корабель "Буян-М" – "Орехово-Зуево", а також фрегат проєкту 11356Р "Адмирал Григорович", – зазначають експерти.

Крім того, не враховано підводний човен "Алроса" проєкту "Палтус", який не був помічений у використанні цих крилатих ракет. А також два кораблі проєкту "Каракут", які були помічені у Новоросійську та добудовуються на плаву – "Амур" та "Туча".

Патрульні ж кораблі проєкту 22160 типу "Василий Быков" не є носіями ракет "Калібр".

Таким чином, з урахуванням кількості кораблів у Чорному морі у РФ та оцінки кількості ракет, йдеться про можливість ворога здійснити чотири-п'ять залпів із використанням ракет "Калібр" з одночасною потужністю до 60 одиниць. "Але для цього йому буде необхідно вивести в море одночасно абсолютно всі свої ракетоносії, що виглядає малореалістичним сценарієм. Крім того, ворог виробляє ці крилаті ракети і навіть після запуску всіх накопичених вони у нього завершаться безповоротно".

Скільки ракет у РФ було до початку повномасштабної війни

За словами представника розвідки Андрія Юсова, на початку повномасштабного вторгнення в Україну у РФ було на озброєнні приблизно 2300 стратегічних ракет, однак станом на січень 2024 року вона мала їх близько 900 штук.

Також станом на січень Росія мала на озброєнні близько 10 тисяч ракет до комплексу С-400 і значні запаси для С-300.

Нагадаємо

Від початку повномасштабного вторгення російські загарбники втратили близько 26 кораблів та катерів, а також одну субмарину.

У Військово-морських силах зазначали, що з 13 російських великих десантних кораблів в строю залишаються лише 5. Загалом українським силам вдалося знищити чотири ВДК.

Зокрема, у березні затонув російський сторожовий корабель "Сергій Котов", який спустили на воду лише у 2022 році. Пошкоджень зазнали великі десантні кораблі "Костянтин Ольшанський", "Ямал" та "Азов", а також розвідувальний корабель "Іван Хурс".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат