USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Радник Львової-Бєлової має зв’язки з неонацистами, – Reuters

Сам російський чиновник заперечує свій зв'язок з неонацизмом
Олексій Петров
Олексій Петров
Джерело: відкриті джерела

Російський чиновник Олексій Петров, який бере участь у незаконній депортації українських дітей до Росії, пов'язаний з рухами прихильників переваги білої раси та неонацистів. Про це пише Reuters.

Видання зазначає, що розміщені ним матеріали в інтернеті в період з 2011-го по 2014 рік залишалися в його акаунті в соціальній мережі до кінця липня цього року. Після поставлених питань він видалив кілька відео, відписався від двох ультраправих онлайн-груп і закрив публічний доступ до одного зі своїх акаунтів. 27-річний Петров – радник апарату уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Reuters виявив, що коли Петрову було від 16 до 19 років, він розмістив щонайменше три пости в соціальних мережах, що містять відео, зображення або публікації ультраправої організації, створеної в Росії, яка пропагує верховенство білої раси, а також три зображення та гасла, пов'язані з неонацизмом.

Псевдонім Петрова в Skype містить назву організації прихильників переваги білої раси "Вотанюгенд", а його нікнейм в Instagram містить закодоване відсилання до Адольфа Гітлера, широко використовуване в ультраправих колах.

Станом на 31 липня цього року він не міняв свій логін у Skype. Його обліковий запис в Instagram була відключений, але агентство Reuters змогло розпізнати дескриптор, оскільки Петров пов'язав його зі свого облікового запису в російській соцмережі "ВКонтакте". Він видалив це посилання в той же день, коли Reuters направив питання про його діяльність в інтернеті його роботодавцю.

Приватна розвідувальна служба Molfar, що базується в Лондоні, публічно розкрила у звіті від 3 січня 2023 року про вивезення Росією дітей з України, що нікнейм Петрова в Skype – wotan_jugend8989.

Аккаунт Петрова в Instagram мав логін fanat1k8814. Цифри 88 зазвичай використовуються неонацистами, оскільки "H"- для "Heil" і "Hitler" – є восьмою літерою в алфавіті. Число 14 в ультраправих колах асоціюється з "Чотирнадцятьма словами" – слоганом, придуманим Девідом Лейном, членом американської групи прихильників переваги білої раси "Орден". Слоган відноситься до захисту чистоти білої раси.

Петров також опублікував у своєму акаунті "ВКонтакте" 16 вересня 2012 року фотографію, на якій зображена футболка з варіацією кельтського хреста. За даними Fare Network, групи громадянського суспільства, яка займається моніторингом екстремізму у футболі, цей символ асоціюється з неонацистами. На цьому ж знімку зображена бейсболка з цифрами "88" спереду.

Петров відписався від більш ніж 150 груп "ВКонтакте" після того, як агентство Reuters відправило свої питання про список груп, на які він підписаний. Одна з них під назвою Stay White позиціонує себе як групу слов'ян, охочих відродити "Велику Росію".

Сам російський чиновник заперечує свій зв'язок з неонацизмом. У заяві, відповідаючи на питання Reuters, Петров сказав: "Однозначно, у мене ніколи не було і немає ніяких зв'язків з неонацистськими організаціями. Я ніколи не був членом і не мав акаунтів у соціальних мережах, пов'язаних з нацистськими організаціями". 

Він сказав, що не може згадати, що репостив багато років тому, і з того часу групи в соціальних мережах могли змінити свої назви, діяльність і орієнтацію.

Нагадаємо, у рішенні Європейського Союзу від 16 грудня 2022 року про введення санкцій щодо Петрова йдеться, що він "причетний до незаконного перевезення українських дітей до Росії та їх усиновлення російськими сім'ями".

Теги: Росія
Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму