USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

В Україні зʼявиться військова поліція. Рада підтримала законопроєкт

Підпорядковуватиметься така поліція головнокомандувачу ЗСУ
ЗСУ військова поліція
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада сьогодні підтримала у першому читанні доопрацьований законопроєкт №6569-д про створення військової поліції. Про це повідомив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

"За" проголосували 247 нардепів.

Що передбачає документ?

Законопроєктом визначається статус військової поліції, правові засади організації діяльності, загальна структура та особовий склад, підстави та порядок застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів, вогнепальної зброї військовослужбовцями військової поліції, правовий та соціальний захист особового складу військової поліції.

Згідно з документом, підпорядковуватиметься така поліція головнокомандувачу ЗСУ і займатиметься правопорушеннями, які вчинили військовослужбовці Збройних сил України, Міноборони та Державної служби транспорту, зокрема проводитиме службові розслідування.

Чим займатиметься військова поліція?

Якщо закон про військову поліцію ухвалять у такій редакції, яка є зараз, то вона зможе у невідкладних випадках (пов'язаних із рятуванням життя людей та майна чи у випадку переслідування осіб) проникати до житла. Натомість Військова служба правопорядку, яка існує зараз, таких повноважень не має. Після ухвалення закону вона буде ліквідована протягом трьох місяців.

Крім того, така поліція зможе перевіряти документи у водіїв, обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, зупиняти і проводити поверхневу перевірку транспортних засобів.

А також супроводжуватиме колони військових транспортних засобів та транспортних засобів спеціального призначення. Працівники військової поліції зможуть зупиняти військові транспортні засоби та перевірятимуть документи у разі порушень водіями ПДР.

До того ж у разі введення воєнного або надзвичайного стану, військова поліція боротиметься з ворожими ДРГ.

Хто займається такими злочинами зараз?

Нагадаємо, що поки воєнними злочинами в Україні займається Військова служба правопорядку (ВСП). 

Патрулі й посадовці ВСП можуть виконувати особистий огляд громадян, речей, які в них є, транспортних засобів і речей, які вони перевозять.

Також вони вивчають обставини злочинів та інших правопорушень, вчинених у військових частинах та на військових об’єктах.

Читайте також:
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
ЗСУ відбили в окупантів свої втрачені позиції на Харківщині та Луганщині ЗСУ відбили в окупантів свої втрачені позиції на Харківщині та Луганщині
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля
Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання "Хортиця" замість Содоля, – ЗМІ