USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Приземлення РФ: Росію відключать від "авіаційного SWIFT"

Розповідаємо, що таке "авіаційний SWIFT" та які наслідки очікують країну-агресорку
Літак
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російські та іноземні авіакомпанії, що виконують рейси між Росією та іншими країнами, восени 2023 року зіткнуться з проблемами при організації польотів. Причина – відключення РФ від так званого "авіаційного SWIFT".

"Через відключення, що заплановане на кінець вересня, російські перевізники більше не зможуть передавати через шлюзи SITA дані про рейси, пасажирів і багаж в інформаційні системи міжнародних аеропортів", – пишуть росЗМІ.

Іноземні ж перевізники залишаться без каналу SITA для обміну даними з інформаційними системами російських аеропортів.

Що кажуть в Росії?

У Мінтрансі РФ заявили, що знають про ситуацію. Там вважають, що для міжнародних перевезень варто організувати альтернативні канали зв'язку. З більшістю держав, у які здійснюють міжнародні польоти, це питання вирішено, з іншими – тривають переговори, зазначили у відомстві.

А представники російських компаній, які надають авіаційні послуги, вважають, що іноземні перевізники можуть використовувати російське програмне забезпечення. 

Не все так добре, як говорять

А от російський авіаексперт зазначає, що насамперед вимкнення цієї системи вдарить по суміщених рейсах із пересадкою, де польоти з/до РФ виконуються російськими авіакомпаніями, а після пересадки – зарубіжними.

"У пік туристичного сезону це може створити багато неприємностей для російських пасажирів навіть усередині РФ, оскільки систему SITA використовували, зокрема, і для обміну інформацією щодо внутрішніх перельотів у РФ", – зазначає співрозмовник російського ЗМІ.

За його словами, всі ці проблеми були передбачувані ще в березні минулого року, але, "як завжди, стали повною несподіванкою для чиновників РФ".

"В авральному порядку зараз намагаються розробити і запустити російський аналог цього сервісу SITA, але справа не тільки у відсутності готового російського програмного забезпечення. Перш за все країни, що залишилися, які готові впускати у свій повітряний простір літаки російських авіакомпаній, мають бути згодні використовувати цю систему", – додає він.

Відтак, авіаексперт бачить ризики в припиненні повітряного сполучення з іншими країнами, які не будуть готові або не захочуть працювати без міжнародно визнаної системи обміну інформацією від SITA.

На його думку, ситуація чимось буде схожа на історію з банківською системою SWIFT: "Теоретично можна тимчасово обійтися без цієї системи, використовуючи звичайну електронну пошту або навіть факс. Але, як показує практика, це загрожує щонайменше збільшенням часу на обробку інформації та помилками з відповідними наслідками у вигляді плутанини з підтвердженням оплати/броні місць у літаку".

Що ж таке "авіаційний SWIFT"?

Міжнародна компанія SITA (або "авіаційний SWIFT") створена 23 лютого 1949 року 11 провідними європейськими перевізниками (серед них, наприклад, Air France) як міжнародна спілка авіаційного електрозвʼязку, є некомерційним кооперативом і належить авіатранспортній галузі.

Канал SITA – найпоширеніший інструмент у світовій цивільній авіації для обміну інформацією, зокрема між авіакомпаніями та аеропортами. У нього понад 2,5 тисячі клієнтів у 200 країнах. 

Поступове згортання роботи в Росії SITA розпочала після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Більшість закордонних компаній, які надають послуги російським перевізникам, через санкції припинили співпрацю з ними та загалом із галуззю повітряних перевезень країни. У російському мінтрансі заявляють, що більшість сервісів SITA у РФ було відключено протягом 2022 року.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням