USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Законопроєкт щодо позбавлення держнагород підсанкційних осіб готовий до другого читання

Документ також стосується іноземців
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Законопроєкт, який дозволить президентові автоматично позбавляти почесних звань чи нагород зрадників, колаборантів і ворогів нашої держави, готовий до другого читання. Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, передає пресслужба парламенту.

"Голосування за цей важливий для суспільства документ може миттєво об’єднати навколо себе всі проукраїнські сили у парламенті, адже це один із важливих політичних законів. Він стосується таких людей, як Таїсія Повалій, яка позувала з російським паспортом під час так званих "виборів" Путіна. Документ також стосується іноземців. Наприклад, досі звання має Філіп Кіркоров, що є абсолютною ганьбою", – зазначив він.

Що відомо про законопроєкт?

Вказаним законопроєктом пропонується внести зміни до статті 16 Закону "Про державні нагороди", якими передбачено позбавлення державних нагород у разі:

  • застосування до особи відповідної санкції, передбаченої Законом "Про санкції";

  • вчинення особливо тяжкого злочину.

Схвалені зміни до законодавства створять законні підстави для позбавлення державних нагород шляхом застосування відповідної санкції та забезпечать розв'язання питання щодо позбавлення їх внаслідок дій, які сприяли створенню реальних та/або потенційних загроз національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

У законопроєкті наявні два критерії для позбавлення нагород у сфері культури. Перший – якщо суд виносить вирок про вчинення людиною злочинів за спектром статей, які пов’язані з колабораціонізмом і державною зрадою. Другий – якщо РНБО ухвалює рішення накласти на особу санкції.

Далі президентові України на підставі першого чи другого треба видати указ про позбавлення такої людини державних нагород.

Нагадаємо

7 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких увійшли російські артисти. До санкційного списку потрапили, зокрема, співаки Стас П'єха, Ірина Аллегрова, Філіп Кіркоров.

Згідно із Законом "Про державні нагороди України", позбавлення державних нагород може бути проведене президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

У 2022 році українські журналісти та правозахисні організації закликали Володимира Зеленського позбавити державних нагород – почесного звання "Заслужений журналіст України" – журналістів, які зрадили Україну й роками працюють в інформаційному пропагандистському війську Росії.

У 2021 році Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України рекомендувала главі держави припинити надавати почесного звання "Заслужений журналіст України", а також ініціювати відповідні зміни до Закону "Про державні нагороди України". Цю ініціативу Ради 3 червня підтримали низка медійних та правозахисних організацій.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених