USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Податок на розкіш: Кому і за що доведеться платити цього року

Цьогоріч "податок на розкіш" мають сплатити власники 184 моделей авто
Податок
Джерело: відкриті джерела

До 1 липня власникам елітних авто та нерухомості із "зайвими" метрами надійдуть податкові повідомлення, які слід оплатити протягом 60 днів. Якщо ж не сплатити вчасно, то нараховуватиметься борг.

Розповідаємо, за що доведеться платити.

Авто

Перелік від Мінекономіки налічує 184 моделі авто. Серед них Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla. З повним переліком можна ознайомитися тут.

Що таке транспортний податок?

За своїм призначенням транспортний податок є податком на майно. Таким самим, як податок на нерухоме майно.

Розмір сплати транспортного податку не залежить від вартості авто. Його ставка фіксована – 25 тисяч гривень на рік за кожен автомобіль, що підлягає оподаткуванню. Сплачується транспортний податок до місцевих бюджетів.

Проте якщо людина придбала автомобіль посеред року, то податок сплачується пропорційно тільки за ті місяці, коли авто було у її власності.

Платниками податку є як фізичні, так і юридичні особи. Хоча сплачують вони його по-різному. Юридичним особам потрібно розраховувати податок самостійно і розбивати платежі протягом усього року.

Громадянам про необхідність сплати повідомляє місцева податкова служба. Після отримання повідомлення у власників дорогих авто є два місяці на те, щоб перерахувати увесь річний платіж.

Які автомобілі підлягають оподаткуванню?

Транспортний податок прив’язаний до вартості автомобіля та його віку.

Оподатковують авто, що коштують понад 375 мінімальних заробітних плат.

Другий критерій, за яким визначають, чи справлятиметься податок з автомобіля, є його вік. Залежно від марки під сплату підпадають авто не старше п'яти років.

Як визначається середньоринкова вартість?

Вона визначається Мінекономіки за методикою, затвердженою КМУ станом на 1 січня податкового року.

Нерухомість

Розмір такого податку визначається за рішенням сільської, селищної або міської ради залежно від місця розташування нерухомості. Дізнатися ставку у своїй області можна на сайті податкової.

Ставка податку розраховується у відсотках від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року і не може перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Оскільки у 2024 році податок нараховується за 2023-й, а минулого року мінімальна заробітна плата складала 6700 гривень, то максимальна ставка податку за 1 кв. м не може перевищувати 100,5 гривень (6700 х 1,5 %).

Вартість податку можна самостійно розрахувати за допомогою онлайн-калькулятора.

За яке житло треба платити?

За об'єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує:

  • для квартир – 60 кв. метрів;
  • житлових будинків – 120 кв. метрів,
  • різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, – 180 квадратних метрів.

Важливо, що оподаткуванню підлягають тільки "зайві" метри. Тобто якщо у людини квартира площею 90 кв. м, то вона має заплатити лише за 30 "зайвих" квадратних метрів.

А якщо у людини є право власності на об'єкт нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.

Винятки

"Податок на розкіш" можуть не платити ті, чия нерухомість розташована у зонах ведення бойових дій або на тимчасово окупованій території. А також українці, чиє житло зруйноване або сильно пошкоджене внаслідок війни.

Також до цього переліку входять релігійні організації, заклади освіти, багатодітні сім’ї, учасники АТО та одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю.

Читайте також:
Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки
Тепловий удар в автомобілі. Чому залишати дитину в авто саму небезпечно навіть на кілька хвилин? Тепловий удар в автомобілі. Чому залишати дитину в авто саму небезпечно навіть на кілька хвилин?
Не сплатили понад три мільйони гривень: В Україні викрили схему ухилення від податків при працевлаштуванні у всесвітньо відомій службі таксі Не сплатили понад три мільйони гривень: В Україні викрили схему ухилення від податків при працевлаштуванні у всесвітньо відомій службі таксі
"Пропозиції будуть радикальними": Рада чекає від уряду настанов по підвищенню податків