USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Окупанти застосовують на Харківщині заборонені Женевським протоколом гранати

Гранати К-51 належать до хімічної зброї
граната К-51
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російські терористи застосовують на Харківському напрямку заборонені аерозольні гранати сльозогінної дії К-51. Про це розповів речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" Віталій Саранцев, передає "Суспільне".

Спікер наголосив, що такі гранати належать до хімічної зброї.

"Це боєприпас нелетальної дії, але призводить до того, що якщо він вибухає поруч з людиною, то людина дістає опіки очей, опіки дихальних шляхів, що додає дуже сильних страждань. В нас є інформація про те, що вони їх використовують, але наскільки масово, поки я це не можу сказати", – повідомляє Саранцев.

Також речник додав, що ці гранати РФ вже застосовувала в Донецькому аеропорту та на інших напрямках.

Що відомо про гранату К-51?

К-51 – радянська ручна аерозольна "сльозогінна" граната нелетальної дії.

Розроблена в 1970-ті роки в СРСР. Корпус зроблений із твердого пластику з металевим дном та наповнений порошкоподібною сильно подразнювальною речовиною нелетальної дії.

Вплив гранати К-51, порівняно з гранатами для розгону демонстрантів, значно вищий, оскільки вона була створена для військових та спеціальних служб.

Після початку горіння запалу відбувається реакція всередині гранати – речовина, що горить, підвищує тиск усередині корпусу і вибиває дно гранати, розпорошуючи хмару хімічної речовини.

Противник, який потрапив у аерозольну хмару, без протигаза не здатний чинити опір і вести вогонь, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, аби протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, носові пазухи заповнює слиз.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід