USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Не підривати, а переобладнувати: Міноборони хоче використовувати продукти розмінування у виробництві нових боєприпасів

Сучасні комплекси розмінування дозволяють отримати компоненти для виробництва нових боєприпасів
Розмінування
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Міноборони розглядають можливість застосування мобільних комплексів з утилізації боєприпасів для розмінування звільнених територій. На цьому наголосив заступник міністра оборони Юрій Джигир під час комітетських слухань "Відбудова України за європейськими принципами зеленого відновлення".

"Продукти, утворені після утилізації боєприпасів, повторно використовуватимуться для потреб оборони", – сказав Юрій Джигир.

Він зазначив, що, попри активні бойові дії, Міністерство оборони України продовжує посилення системи екологічного управління відходами. За його словами, без врахування територій, де наразі тривають бойові дії, вибухівкою забруднено до однієї п’ятої частини територій України.

За приблизними оцінками, у вже звільнених областях забруднено до двох мільйонів гектарів полів. На тимчасово окупованій території потенційно під загрозою перебувають шість мільйонів гектарів землі. Це території, які потребуватимуть перевірки та розмінування після їх звільнення.

"За різними оцінками, не здетоновують понад 20% випущених боєприпасів. До цього слід додати активне застосування мін. Що робити надалі? Ми бачимо, що існують технологічні рішення, намагаємось запустити мобільні комплекси з утилізації боєприпасів", – повідомив Юрій Джигир.

Такі комплекси широко використовують у світі. Особливо в тих країнах, де велись або ведуться бойові дії, внаслідок яких залишаються замінованими великі території. Україна наразі шукає шляхи для отримання цих комплексів.

"Сильні сторони цієї ініціативи: комплекси мобільні, пересування й утилізація – безпечні, вони дають можливість повторно використовувати отримані продукти утилізації для виробництва нових боєприпасів", – додав заступник міністра оборони.

Застосування комплексів після перемоги дозволить зменшити навантаження на екосистему, оскільки вони, зокрема, зменшують забруднення земель, водойм, повітря. Наразі Міністерство оборони опрацьовує законодавчі зміни, аби мати можливість залучати до робіт такі комплекси.

Вже проведені необхідні консультації з Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною спеціальною службою транспорту Міноборони України, внутрішніми відомчими підрозділами та організаціями, які проводять гуманітарне розмінування, для якнайшвидшого запуску пілотного проєкту.

В Україні забруднено вибухонебезпечними предметами 25% територій. Найбільш щільно замінованими територіями залишаються деокуповані регіони. Про це розповів глава Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко. За його словами, за два роки сапери виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Читайте також:
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
Штучний інтелект допомагатиме із розмінуванням України Штучний інтелект допомагатиме із розмінуванням України
В Україні з початку повномасштабного вторгнення на російських мінах загинуло 277 людей, – ДСНС В Україні з початку повномасштабного вторгнення на російських мінах загинуло 277 людей, – ДСНС
Міноборони збільшить чисельність особового складу підрозділів розмінування Міноборони збільшить чисельність особового складу підрозділів розмінування