USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нація зробила значний крок у відстоюванні особистих кордонів. Психологиня прокоментувала вплив блогерів на світогляд користувачів соцмереж

На думку Рябухіної, у всіх є купа чогось, за яку можна вчепитися
Рябухіна
Ольга Рябухіна
Джерело: UWN YouTube

Нація зробила значний крок у відстоюванні особистих кордонів та зросла в самосвідомості. Таку думку висловила в ефірі UWN психологиня Ольга Рябухіна, коментуючи нещодавній скандал щодо заяв ведучого Володимира Остапчука, блогера Богдана Буше та співака Олексія "Позитива", що жінки повинні мати ідеально гладкі тіла.

На думку фахівчині, якщо людина є публічною, виходить в загальний інформаційний простір, заробляє своєю публічністю гроші і на неї покладають певну відповідальність, то це досить логічно.

"Якби ці троє людей (зазначені шоумени, - ред.) про щось говорили у себе на кухні і їх би хтось підслухав, і сказав: "Ось вони про щось говорять", то чоловіки б скоріш за все могли сказати: "Вибачте, не рийтесь у нашій брудній білизні, якщо не хочете її нюхати", і це було б дуже логічно. Чи образилась би вони, чи ні, - це про відстоювання особистих кордонів. Зараз маємо таку ситуацію, де було публічно сказано, оцінено і так далі, можливо там були якісь інакші фрази, я їх не чула, чула лише ось цей епізод, який всюди по соцмережах гуляє, тому образа — це природна реакція людини, це дитяча позиція.

І якщо людина залишається в цій дитячій ролі й далі кричить: "Я ображена на весь світ і всі мені винні", звісно, ми говоримо про інфантильну позицію. Стосовно того, що вже зараз обговорюємо цю тему, бачимо реакції людей проактивні, то для мене, як для психолога, це свідчить одне - загалом нація значний зробила крок у зрості самосвідомості, відстоювання особистих кордонів і недопуску певних морально-етичних моментів, які досить є пригнічуючими", - пояснила Рябухіна.

Стосунки в родині

Якщо, до прикладу, є така життєва ситуація: дитина приходить і каже: "Мамо, мій кумир сказав, що я не така, як йому подобається". Як реагувати батькам, як себе поводити і що робити з цим?

"Варто вибудувати певний грунт у спілкуванні між батьками і дітьми. І не говорити, що він (кумир, - ред.) якийсь не такий, а: "Так, це його точка зору, яка ось так висловлена, послухаймо ще думки, подумаймо як і що з цим робити, можливо підемо до лікаря, до фахівця і дізнаємося їхні твердження як спеціалістів, бо та людина не є експертом у сфері депіляції і здоров’я, тому завітаємо до профільних фахівців, дізнаємося і потім ухвалимо рішення", - порадила психологиня.

Як коректно сказати людині, аби не образити і вона захотіла щось змінити в своїй зовнішності?

"По-перше, навіщо це робити? Тут також треба зважати на те, наскільки ви є в близьких стосунках з людиною. Це "рятування" явно треба розуміти межі втручання в життя людини. Особисті кордони закінчуються там, де починаються кордони іншої. Звісно, можна красиво сказати, власне, як піклування, бо знаємо, якщо говоримо про зайву вагу, вона може спричинити наслідки - цукровий діабет і серцево-судинні захворювання. Бо якщо говоримо в межах турботи про здоров‘я, то можемо запропонувати звернутися до лікаря або, наприклад, сказати: "Ось у мене є такий спеціаліст, якщо тобі треба", але знову ж таки, якщо ця людина у близьких стосунках. А так, варто дуже чітко дотримуватися кордонів іншої людини та весь час ставити тобі питання: а як би мені було, коли б інші звертали увагу і мене за щось чіпляли. Бо у нас у всіх є купа чогось, за яку можна вчепитися.

Що за скандал про "10 з 10"?

Днями на шоу Володимира Остапчука "Мекнув — питайте" ведучий з гостями програми, співаком Позитивом та блогером Богданом Буше обговорювали жінок.

Зокрема українські зірки порушили питання депіляції та зазначили, що без гоління жінка не може бути 10\10.

Після цього в мережі чимало українців стали на захист жінок та їхніх прав у свободі вибору, бо такі публічні висловлювання очікувано викликали обурення серед аудиторії, зокрема жіночої.

Жінки записували відеовідповіді та створювали меми, де висміювали ведучих, не підбираючи слів, і акцентували на тому, що жінка сама має вирішувати, чи голити їй своє тіло, і жоден чоловік не має на це вказувати:

  • Це найбридкіше, що я бачила. Ваші слова про жінок жахливі.
  • Реально не змогла додивитись до кінця цю нудоту!
  • Закомплексовані чоловічки - це печаль!
  • Щось не те з цим світом…Цей, бл*ха , сексизм… вимоги, бажання ідеальності!
  • Ці люди ще називають себе "лідерами думок"!
  • Щось не побачила у вас поголених ніг та рук! Відчепіться від жінок!

Згодом двоє учасників програми – Остапчук та Позитив – оприлюднили в соцмережах пояснення, що так висловлювали свою особисту думку про свої особисті уподобання. Буцімто нікого не дискримінували і не заслуговують на такий осуд. Апелювали також до свободи слова.

Читайте також:
YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
У Полтаві вперше на базі вишу діє У Полтаві вперше на базі вишу діє "зелена кімната". У чому її унікальність?
До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування