USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Наслідки ураження "Циклона": Крим демілітаризований в контексті крилатих ракет, – Плетенчук

Корабель було уражено 19 травня
Ракетний корвет

Ракетний корвет "Циклон" проєкту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ

Джерело: Defense Express

Уражений в тимчасово окупованому Севастополі корабель "Циклон" за 1,5 року роботи не випустив жодної ракети, хоча побудований був саме для цього. Про це в ефірі ТАК.TV повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук.

"Це був останній корабель цього проєкту. Звісно, скоріш за все, коли-небудь його доробили б, мабуть, і він все ж таки спромігся б щось запустити, все одно це небезпечна одиниця є, все одно, звісно, це одна із тих цілей, які були завжди пріоритетними. Але по факту він не зміг захистити навіть себе. Тому так, це останній носій крилатих ракет, який перебував в нашому Криму. Крим фактично тепер в контексті саме крилатих ракет корабельного базування, морського базування можна вважати демілітаризованим. Тобто все йде згідно з планом "СВО", так званої, але є нюанс", – додав він.

Проте не варто вважати, що небезпека ударів "Калібрами" вже минула.

"Роботи в нас ще багато, це як мінімум вісім носіїв ("Калібрів", – ред.), три з яких є підводними. Наприклад, підводні носії мають по чотири ракети, надводні – по вісім, тобто загальна кількість має складати 52 ракети. Але, знову-таки, це все номінально. Номінально "Циклон" теж був носієм крилатих ракет, тому ми бачимо, що фактично вони перебувають в пункті базування Новоросійська. Фактично за останні більше ніж пів року було підтверджено чотири ефекти застосування цього озброєння, два з них останні – це були підводні носії крилатих ракет", – сказав Плетенчук.

Станом на зараз всі кораблі знаходяться в пунктах базування.

Що ще відомо про "Циклон"?

"Циклон" став першим кораблем проєкту 22800 "Каракурт" РФ у Чорному морі і четвертим кораблем проєкту загалом у всіх флотах Російської Федерації. Він був прийнятий до складу ЧФ РФ у липні 2023 року, а в серпні вийшов на бойове чергування.

Ураження "Циклона"

19 травня 2024 року українські війська здійснили скоординований удар по російському порту в Севастополі. Атака, яка, ймовірно, включала комбінацію дронів-камікадзе та ракет ATACMS, майже напевно призвела до затоплення корабля "Циклон".

Він є одним із чотирьох малих російських військових кораблів проєкту 22800, здатних використовувати ракети типу "Калібр", які були активні в Чорному морі з 2022 року.

Зазначається, що двоє з цих кораблів, ймовірно, були переведені в Каспійське море для безпечного завершення ходових випробувань після серії успішних українських атак. Четвертий корабель цієї групи раніше зазнав серйозних пошкоджень під час української атаки в листопаді 2023 року.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі