USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Нардепи пропонують дозволити пільгове розмитнення авто для військових, проте не для всіх

Пільги не будуть застосовуватися до транспортних засобів, середньоринкова вартість яких становить понад 2 млн гривень
авто розмитнення
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти (№11080 та №11081), що спрямовані на зменшення або скасування податкових платежів під час ввезення транспортних засобів для осіб, які належать до складу Сил безпеки і Сил оборони України.

Зокрема, передбачається внесення змін до Митного кодексу України, відповідно до яких звільняються та частково звільняються від оподаткування ввізним митом ввезені на митну територію України у митному режимі імпорту в таких розмірах:

  • особами, які належать або належали до складу Сил безпеки і Сил оборони України та під час дії воєнного стану починаючи з 24 лютого 2022 року проходили службу не менше 36 місяців – застосовується ставка ввізного мита у половинному розмірі встановленої ставки на такий товар;

  • особами, які належать або належали до складу Сил безпеки і Сил оборони України та під час дії воєнного стану починаючи з 24 лютого 2022 року проходили службу не менше 24 місяців, з яких не менше 12 місяців виконуючи бойові накази (розпорядження), та/або особами, які належать до складу  Сил безпеки і Сил оборони України, які звільнені з полону (крім осіб, які здалися в полон добровільно), – звільняються від оподаткування ввізним митом.

Передбачені пільги застосовуються один раз на п'ять років виключно щодо одного транспортного засобу на одну таку особу. Водночас такі пільги не застосовуються до транспортних засобів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно із законодавством, або ввозяться з території держави окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Пільги також не будуть застосовуватися до транспортних засобів, середньоринкова вартість яких становить понад 2 млн гривень.

Нагадаємо

У липні 2023 року народний депутат Павло Бакунець заявив, що депутати Верховної Ради пропонують повернути нульове розмитнення авто для учасників бойових дій. 

За його словами, нульове розмитнення допоможе військовим використовувати авто або на фронті, або в особистих цілях, наприклад відпустка.

Він зазначив, що поїхати та привезти з-за кордону авто можуть родичі-жінки військовослужбовця, яким на митному кордону потрібно буде показати посвідчення учасника бойових дій, щоб уникнути сплати мита.

Раніше 

В Україні з квітня до 1 липня 2022 року вже діяв закон №7190П, який на час воєнного стану скасував мита, ПДВ та акциз на розмитнення автомобілів. Наразі "нульове" розмитнення діє винятково на авто, які реєструють на військові частини ЗСУ. Для цього необхідне звернення від військовослужбовців та конкретної частини.

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт