USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Модернізуючи надані партнерами МіГ-29, Україна ризикуватиме і літаками, і локаціями, де їх розміщують, – Коваленко

Досвідчений пілот може опанувати західний літак на базовому рівні за чотири-шість місяців
Олександр Коваленко, ефір 4 квітня
Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"
Джерело: скріншот

Ті МіГ-29, які Україні надають партнери, проходили модернізацію, але не надто сучасну. Про це повідомив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі UWN.

"Вони проходили модернізацію, яку ми можемо якось порівнювати з нашим МіГ-29МУ1, але в нас була більш якісна модифікація МіГ-29МУ2. На жаль, ми у великій кількості не змогли модернізувати наші винищувачі саме до цієї модифікації і не зможемо цього зробити із цими винищувачами, тому вони як були, так і залишаються на такому рівні", – сказав експерт.

При цьому зазначив, що у цих винищувачів, які отримує Україна (у порівнянні з нашими літаками в останній модифікації), кращий планер, вони мають більше навантаження, це дозволяє розміщувати більшу кількість озброєння, тому фактично 50 на 50 – вони не є найтоповими, але в них є свої плюси.

"Те, що нам зараз потрібно для того, щоб виконувати деякі задачі в повітряному просторі, – та вони такий собі перехідний елемент до західного зразку літаків, які ми обов’язково отримуємо, я навіть впевнений, що це відбудеться у другій половині 2023 року, але до того нам також треба мати якийсь потенціал у повітрі і саме вони будуть цей потенціал представляти", – додав він.

Також оглядач розповів про складність модернізації таких літаків на території України.

"Для того, щоб модернізувати цей літак, його треба на відповідному виробництві розмістити та розпочати процес модернізації. Якщо це виробництво ніхто не знає, якщо по ньому ще не прилітали російські ракети, вони прилетять, якщо там буде розміщено цей літак, тому навіщо ризикувати і літаком, і виробництвом. Найперше – це питання безпеки", – додав він.

Коваленко назвав цілком нормальним те, що коли країни НАТО передають Україні необхідні винищувачі, або ту чи іншу зброю старого типу радянського зв’язка, а натомість вони отримують нове озброєння. Адже будь-який винищувач західного зразка потребує пілота, який вміє ним керувати.

"А в нас таких пілотів немає, вони тільки починають цей процес, процес підготовки, базове навчання і так далі. Якщо це досвідчений пілот, він може опанувати західний літак досить швидко, але на базовому рівні, загально це в середньому чотири-шість місяців. Отже, саме на цей строк ми маємо компенсувати саме необхідною кількістю у нашому повітрі літаків і це роблять саме за рахунок ще радянського зразка літаків – пілотів достатньо професійних. Вони будуть тимчасово замінювати та поповнювати цей ресурс, а коли вже з’являться пілоти на західних літаках, то вони будуть використовуватися або паралельно, або буде відбуватися ротація на ці бази підготовки та опанування західного зразка літаків", – сказав експерт.

Крім того, Коваленко нагадав, що Південна Корея зараз займається розробкою власного винищувача 5-го покоління, але це поки що це тільки розробка.

Читайте також:
США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, - ЗМІ США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, - ЗМІ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, - джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван