USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Міносвіти змінило правила вступу до вишів у 2024 році

Зміни внесено на тлі воєнно-політичної ситуації у країні
вступники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство освіти та науки оновило порядок прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії або доктора мистецтва у 2024 році. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що такі зміни внесено на тлі воєнно-політичної ситуації у країні.

Що зміниться?

Збільшується підтримка закладів вищої освіти (ЗВО), які розташовані у прифронтових та прикордонних областях через підвищення регіонального коефіцієнту.

Йдеться про коефіцієнт, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник обирає ЗВО, розташований у певному регіоні.

Таким чином заклади вищої освіти, розташовані поблизу зони бойових дій та постраждалих від російської агресії територій, матимуть особливий регіональний коефіцієнт:

  • 1,07 – у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях;
  • 1,04 – у Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області;
  • 1,00 – інші регіони.

Вступ на магістратуру на основі вже здобутого ступеня магістра може відбуватися без єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ). Тобто лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти. Це стосується освітніх програм всіх спеціальностей крім таких:

  • 081 "Право";
  • 293 "Міжнародне право".

Для вступу на доктора філософії чи доктора мистецтва потрібно скласти у 2024 році ЄВІ з результатом не менше ніж 150 за кожен його компонент. Допускається і ЄВІ за 2023 рік, проте там результат тесту з іноземної мови має складати не менше ніж 130 балів.

Студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році і планують вступати на магістратуру, можуть скористатись спеціальними умовами. Зокрема, вони можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти. Проте це стосується не всіх. Йдеться про тих, хто:

  • зареєстрований та проживає на тимчасово окупованій території;
  • проживають у населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії;
  • проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

Водночас якщо в закладі вищої освіти немає магістерської програми за спеціальністю, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) ЗВО або до ЗВО у Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Коли розпочинається вступна кампанія?

Вступна кампанія для молоді з тимчасово окупованих та прифронтових територій України розпочалась 1 червня. Вона стартує раніше за загальну кампанію та відбувається за "спрощеною системою", що діє в Україні з 2016 року для абітурієнтів з ТОТ.

Скільки абітурієнтів з ТОТ вступили минулого року?

У 2023 році до українських закладів вищої освіти вступили 3675 абітурієнтів з ТОТ. Але на окупованих територіях України все ще залишаються близько 1,6 млн дітей, і для української держави одне з найважливіших завдань – показати, що Україна чекає на них та готова всіляко допомогти дітям вступити до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом