USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

МФЖ та ЮНЕСКО "висловили жаль" у зв'язку з ліквідацією пропагандиста, який вбивав українців

Коли розпочалися бойові дії на Донбасі, Журавльов вбивав та грабував мешканців у складі однієї з озброєних банд "ЛНР"
Журавльов пропагандист_4

Ростислав Журавльов

Джерело: відкриті джерела

Міжнародна та Європейська федерації журналістів виступили із заявою, в якій вимагають розслідувати смерть Ростислава Журавльова. Вони називають його "військовим кореспондентом російського державного агентства "РИА Новости" і стверджують, що він постраждав під час українського удару на півдні Запорізької області 22 липня. Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті федерації 24 липня.

"Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFJ) приєднуються до своєї російської філії – Профспілки журналістів і працівників ЗМІ (JMWU) – у закликах негайно розслідувати смерть Журавльова", – йдеться у повідомленні.

IFJ та EFJ заявили: "Ми висловлюємо жаль з приводу смерті ще одного журналіста в цьому смертоносному конфлікті та закликаємо владу негайно розслідувати вбивство Журавльова. Ми закликаємо ворогуючі сторони забезпечити журналістів найкращим можливим захистом, щоб дозволити їм безпечно виконувати свої обов’язки".

Міжнародна федерація журналістів (International Federation of Journalists, IFJ) – найбільша організація професійних працівників ЗМІ зі штаб-квартирою у Брюсселі (Бельгія).

Реакція ЮНЕСКО

Також жаль з приводу загибелі Журавльова висловила генеральна директорка ЮНЕСКО Одре Азуле. Вона закликала "сторони конфлікту" дотримуватися норм Міжнародного гуманітарного права, включно з резолюцією 2222 Ради Безпеки ООН про захист журналістів, представників медіаструктур та пов’язаного з ними персоналу в умовах конфлікту.

"Висловлюю жаль щодо смерті Ростислава Журавльова і вимагаю розслідування обставин. Журналісти відіграють важливу роль в інформуванні світу про конфліктні ситуації та повинні бути захищені", – заявила вона та закликала дотримуватися Міжнародного гуманітарного права, включно з резолюцією 2222 Ради Безпеки ООН щодо захисту журналістів, медіапрофесіоналів і пов’язаного з ними персоналу в ситуаціях конфлікту.

Також ЮНЕСКО назвало Журавльова "14-м журналістом, що загинув з початку війни в Україні 24 лютого 2022 року".

Хто такий Журавльов?

Ростислав Журавльов був одним із провідних російських "воєнкорів", які супроводжували так звану "СВО" на окупованій території України. У липні 2022 року він отримав спеціальний приз російської премії "Золоте перо" за "сміливість при виконанні журналістського обов’язку".

Журналіст із Донеччини Денис Казанський, який зараз служить у ЗСУ, нагадав, що Ростислав Журавльов ще з 2014 року брав участь в агресії проти України.

"Журавльов приїхав до Донецька з Росії на самому початку березня 2014 року розпалювати війну. Разом із Павлом Губарєвим штурмував Донецьку ОДА. Потім, коли розпочалися бойові дії, вбивав та грабував мешканців Донбасу у складі однієї з озброєних банд "ЛНР". Добре його пам’ятаю. Це був один із перших "російських туристів", якого ідентифікували у Донецьку. Таких, як він, тоді надсилали з РФ до Луганська та Донецька, щоб розпочати на Донбасі заворушення та насильство, оскільки місцеві були не готові до кровопролиття і поводилися досить пасивно та обережно", – написав Казанський у Facebook.

Журналіст додав фото Журавльова на окупованих територіях Донбасу 2014 року, які свідчать про те, що росіянин брав участь у захопленні будівлі Донецької обласної держадміністрації як бойовик партії Едуарда Лимонова "Другая Россия".

Джерело: відкриті джерела

Джерело: відкриті джерела

Джерело: відкриті джерела

Ліквідація Журавльова

Пропагандист кремлівського видання "РИА Новости" Ростислав Журавльов загинув на тимчасово окупованій частині Запоріжжя. За словами росіян, Журавльова нібито вбив осколок касетного боєприпасу. Він приїхав на тимчасово окуповану територію Запоріжжя саме для того, аби знімати матеріал про цей засіб ураження.

Травми різних ступенів тяжкості тоді ж отримали фотокореспондент "РИА Новости" Костянтин Михальчевський, кореспондент "Известий" Роман Польшаков і телеоператор Дмитро Шиков.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині