USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Країни Східної Європи скорочують фінансову підтримку українців: Які саме і наскільки

У деяких країнах скорочення допомоги буде суттєвим
переселенці біженці евакуація потяг_2

Українські біженці

Джерело: Уніан

Фінансування програм допомоги українським біженцям у країнах Східної Європи скорочується через обмеження бюджетів держав. Про це пише Bloomberg.

Що змінюється для українців у Румунії

Румунія чотири місяці тому припинила виплати за житло біженцям. Влада країни заявила, що у бюджеті бракує коштів. Усього на підтримку українців Румунія витратила 500 млн євро.

Тож уряд країни затвердив план майже 50% скорочення виплат для 99 тисяч українських біженців.

Відповідно, з травня державна допомога для українців у Румунії буде така:

– щомісячні одноразові виплати у 2000 леїв (445 доларів США) на сім'ю за житло. Люди без сім'ї отримуватимуть 750 леїв на місяць за помешкання.

– на харчування виділятиметься 600 леїв на особу.

Нова допомога надаватиметься лише на один місяць тим біженцям, які можуть працювати, але не шукають роботу та не оформили дітей у школах.

Зазначимо, що вартість середньої орендної плати у Румунії складає 400–500 євро на місяць.

Що змінюється для українців у Польщі

Польща скасувала безкоштовний проїзд для біженців у громадському транспорті. Також скасована житлова субсидія у розмірі 40 злотих (10 доларів) на одну людину для працездатних українців у колективному житлі. 

Однак щомісячні виплати 500 злотих на дитину, безкоштовне навчання та медичне обслуговування збереглися.

Що змінюється для українців у Чехії

Країна вже витратила на підтримку пів мільйона українських біженців близько 23 млрд крон (1,1 млрд доларів). Тож влада оголосила, що буде переходити від оплати домовласникам до оплати житла самим біженцям. Однак ця сума буде скорочена наприкінці року для працездатних українців.

Що змінюється для українців у Словаччині

Українським біженцям у Словаччині дуже скоро прийдеться несолодко. Адже наприкінці травня закінчується термін дії житлової допомоги у розмірі 24 євро на день для дорослих та 12 євро – на дитину.

Влада країни вже заявила, що не має достатніх коштів для покриття цих видатків до кінця року.

Раніше в ефірі UWN експерт пояснив, що питання повернення українських біженців на батьківщину може стати серйозним викликом для розвитку держави в майбутньому. Він також назвав головні фактори, які вплинуть на повернення українців на батьківщину.

Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей