USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Командир 125-ї бригади, яка тримала оборону Харківщини під час російського прориву, йде з посади

У травні 2024 року Державне бюро розслідувань почало розслідування за фактом прориву військами РФ державного кордону в Харківській області
Артур Горбенко
Артур Горбенко - генерал-лейтенант Збройних сил України
Джерело: відкриті джерела

Командир 125-ї бригади Територіальної оборони, що захищала Харківщину, Артур Горбенко повідомив, що йде з посади. Про це написали у Facebook бригади.

Сам Горбенко не уточнив причину свого звільнення, однак зазначив, що продовжить службу в лавах Збройних сил України. Він також подякував військовим 125-ї бригади за службу, вірність присязі та відданість українському народові під час російсько-української війни.

"Схиляю голову та низько вклоняюсь усім тим, хто загинув. Вічна пам’ять воїнам 125-ї окремої бригади територіальної оборони, які віддали найцінніше своє життя за нашу країну, за мир і спокій на рідній землі", написав Горбенко.

125-та бригада ТрО з вересня 2022 року брала участь у боях на Східному напрямку України, зокрема в контрнаступі на Харківщині, битві за Бахмут та Кремінну. З травня 2022 року бригада у складі оперативного угруповання військ тримала оборону на Харківщині.

Що цьому передувало

У травні 2024 року Державне бюро розслідувань почало розслідування за фактом прориву військами РФ державного кордону в Харківській області. Зокрема, у проваджені про самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби фігурувало командування 125-ї бригади.

У самій бригаді заперечували відступ своїх підрозділів із займаних оборонних рубежів, називаючи їх "вкрапленням відвертої ІПСО". Крім того, після появи повідомлень у ЗМІ про відкриття проваджень щодо прориву на Харківщині військові бригади закликали "припинити інформаційні атаки" проти їхнього підрозділу.

Артур Іванович Горбенко

Український військовослужбовець, генерал-лейтенант Збройних сил України, учасник бойових дій, учасник російсько-української війни, кавалер ордена Богдана Хмельницького III ступеня (2012).

З червня по вересень 2014 року брав участь у бойових діях на сході України. Керував діями прикордонних підрозділів, які вели бойові дії вздовж лінії державного кордону України, а також організовував та керував виходом підрозділів з оточення. Учасник бойових дій.

10 років перебував на пенсії, відтак не брав участі у бойових діях в зоні проведення АТО/ООС. З початком російського вторгнення у 2022 році був повернутий на службу. З березня 2022 року по теперішній час командир 125-ї окремої бригади територіальної оборони Сил ТрО ЗС України.

З вересня 2022 року підрозділи бригади брали активну участь у боях на Східному напрямку України: Слобожанський контрнаступ Збройних сил України (2022), битва за Бахмут (2023), битва за Донбас (2023), бої за Кремінну (2023). Спільно з іншими підрозділами Сил оборони України здійснювали визволення різних населених пунктів, включаючи села Озерне, Діброва, смт Ямпіль та село Торське.

В період з 6 вересня по 2 жовтня 2022 року брали участь у боях та звільнення території України під час Слобожанського контрнаступу Збройних сил України. З травня 2022 року 125-та окрема бригада ТрО в складі оперативного угруповання військ здійснює оборону м. Харків.

Керує бойовими діями підпорядкованих підрозділів у визначеній смузі відповідальності вздовж державного кордону України з Російською Федерацією. Підрозділи бригади виконують завдання з нанесення вогневого ураження противника, розвідки, протиповітряної оборони та інженерного обладнання позицій у смузі оборони бригади, виконують протидиверсійні заходи.

Воїни 125-ї ОБр ТрО виявили високу ефективність, мужність і відвагу у бойових діях та під час виконання спеціальних завдань, під час яких знищили до 15 осіб противника, знищили (пошкодили) 28 одиниць озброєння та військової техніки, 7 БпЛА типу "Шахед" та не допустили проникнення на територію України 12 диверсійно-розвідувальних груп. За цей час 56 військовослужбовців бригади були відзначені державними нагородами та 293 відомчими.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом