USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Канівську ГАЕС планують перемістити під землю

Поки фахівці вносять зміни у проєкт будівництва
Канівська ГАЕС
Канівська ГАЕС
Джерело: відкриті джерела

Україна планує після масованих атак окупантів по енергетиці перемістити Канівську ГАЕС під землю. Про це заявив гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота, передає Liga.net.

"Ми вносимо зміни у проєкт будівництва Канівської ГАЕС. Вона має бути недосяжною для ворога. Тому є плани збудувати її під землею", – каже він.

Яка ситуація в енергетиці?

Нагадаємо, навесні 2024 року Росія вдалася до нової тактики ударів по українській енергосистемі. Її цілями тепер щоразу стають найбільші і найпотужніші об'єкти енергетики, а удари – дедалі прицільнішими, більш складними і комбінованими.

Через численні обстріли об’єктів енергетики гідрогенерація втратила 45% потужностей. 

Проте застосування заходів обмеження сьогодні не прогнозується. Через похолодання тенденція до зниження споживання по країні зберігається.

Проте у вечірні години навантаження на систему все ще високе. Прохолодніші ночі впливають на зниження споживання в ранкові години. Сьогодні на 10:00 споживання на 2% нижче, ніж вчора вранці. 

В "Укренерго" закликають перенести користування потужними електроприладами на денні години – з 11:00 до 15:00. Це період, коли в енергосистемі найбільше електроенергії завдяки активній роботі сонячних електростанцій.

Що відомо про Канівську ГАЕС?

Канівська гідроакумулююча електростанція – недобудована гідроакумулююча електростанція в селі Бучак поблизу міста Канева Черкаської області України.

Канівська ГАЕС потужністю 3600 МВт почала споруджуватись у 1986 році, в 1991-му роботи було зупинено. Оновлений проєкт з адаптацією до сучасного стану об'єднаної енергетичної системи України передбачає будівництво гідроакумулюючої електростанції зі зменшенням потужності до 1000 МВт.

У жовтні 2016 року "Укргідроенерго" оголосило тендер на проведення робіт з будівництва першочергових об'єктів і споруд на ГАЕС. В листопаді 2016 року ПАТ "Укргідроенерго" ініціювало опитування громадськості Канівського району стосовно пріоритетних напрямків соціальних інвестицій, передбачених проєктом.

У березні 2019 року ПрАТ "Укргідроенерго" підписало меморандум з турецькою компанією Ozaltin Holding про співпрацю в будівництві Канівської ГАЕС.

У 2023 році проводилося відселення із зони будівництва.

У липні 2024 року стало відомо, що у проєкт станції вносяться корективи із переміщенням гідроагрегатів під землю.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід