USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кабмін призначив довічну стипендію батькові Зеленського

Сума стипендії цього року – 8052 гривні на місяць
Олександр Зеленський

Олександр Зеленський

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України 29 вересня 2023 року призначив довічну стипендію 118 професорам та доцентам закладів вищої освіти України. Про це повідомляється на офіційному сайті КМУ.

У документі сказано, що довічна стипендія призначається за видатні заслуги у сфері вищої освіти науково-педагогічним працівникам. Виплати відбуватимуться в межах бюджетних призначень.

"Призначити довічно стипендії Кабінету міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти науково-педагогічним працівникам з 1 вересня 2023 р. згідно з додатком. Виплату стипендій здійснювати в межах бюджетних призначень, встановлених Міністерству освіти і науки законом про Державний бюджет України на відповідний рік", – йдеться у розпорядженні №868-р.

Джерело: Кабмін

Такими стипендіями відзначають педагогів, які:

  • зробили особистий вагомий внесок у забезпечення розвитку вищої освіти;
  • сумлінно протягом багатьох років на високому науково-теоретичному і методичному рівні здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти;
  • досягли 70-річного віку та працюють у державних ЗВО за основним місцем роботи.

Яка сума стипендії?

За даними Міністерства освіти та науки України від 29 грудня 2020 року, розмір стипендії становить три прожиткові мінімуми для працездатних осіб. У 2023-му прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684 гривні. Таким чином, сума стипендії цього року – 8052 гривні. Вони виплачуються кожного місяця.

Хто визначає кандидатів на стипендії?

Кандидатів на здобуття стипендій висувають центральні та місцеві органи виконавчої влади, президії Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, спеціалізовані заклади, установи, спілки, об’єднання тощо.

У випадку стипендій діячам науки, що досягли 70-річного віку, такі кандидатури передають Міністерству освіти, яке й відбирає їх і формує на основі цього перелік. 

Передісторія

У 2020 році вже була інформація про те, що Зеленський начебто планує надати стипендію своєму батьку – доктору технічних наук, професору Олександру Семеновичу Зеленському.

Тоді повідомлялося, що Державний університет економіки й технологій Кривого Рогу, де Олександр Зеленський досі викладає, подавав кандидатуру батька Зеленського неодноразово, але йому відмовляли.

У трудовому колективі Криворізького державного університету економіки й технологій тоді заявили, що вважають несправедливим, що професора і доктора технічних наук Олександра Зеленського не можна відзначити іменною стипендією через те, що його син – президент.

У 2018-му трудовий колектив вишу подавав Олександра Зеленського на отримання почесного звання заслуженого діяча науки й техніки. Те, що він його не отримав, пов’язували з виборами президента.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили