USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Іспанія надасть Україні новий пакет допомоги на понад один мільярд євро, в який входять танки Leopard і ракети для Patriot

Про передачу допомоги мають оголосити під час візиту президента Володимира Зеленського в Мадрид
Зе й Іспанія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Іспанія має намір надіслати Україні ракети для систем ППО Patriot і танки Leopard у межах нового пакета озброєнь вартістю 1,13 мільярда євро. Це безпрецедентна цифра іспанської військової допомоги Україні або будь-якій іншій країні, повідомляє El Pais з посиланням на джерела.

За даними видання, новий пакет допомоги включатиме постачання другої партії зенітних ракет Patriot, які будуть додані до вже поставлених у квітні. Загалом Міноборони Іспанії надасть Києву дюжину цих зенітних ракет.

До того ж до десяти бойових танків Leopard 2A4, поставлених минулого року, поставлять ще 19 аналогічних старих бойових танків.

Джерела також зазначають, що, на відміну від минулих років, більшу частину матеріалів візьмуть не з арсеналів збройних сил Іспанії, а виробить спеціальна іспанська промисловість.

"Сили оборони мають отримати озброєння до 30 червня. Про пакет допомоги повинні оголосити сьогодні під час візиту президента України Володимира Зеленського до Мадриду", – йдеться в публікації.

Зауважимо, в середині травня глава держави скасував запланований візит до Іспанії та Португалії через складну ситуацію на тлі російського наступу.

Допомога від Іспанії

Наприкінці квітня повідомлялося, що Іспанія поставить Україні партію ракет для Patriot. Рішення про передачу невеликої кількості ракет, кожна з яких коштує понад мільйон євро, ухвалили після відмови Міністерства оборони Іспанії передати Києву батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні Туреччини та Сирії.

Це аргументували тим, що вона є єдиним ефективним засобом в разі ракетної атаки.

Разом з тим влітку минулого року Державна прикордонна служба України отримала від Іспанії польовий шпиталь та медичні автомобілі, в тому числі броньовані. Представники медперсоналу ДПСУ перебували на базі Повітряно-космічних сил у Сарагосі. Там вони навчалися розгортати та експлуатувати мобільний шпиталь.

Також українські прикордонники отримали медичні автомобілі, в тому числі броньовані, які дозволяють евакуйовувати поранених із зони бойових дій.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку