USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Франція та Італія передадуть Україні ППО Mamba, що здатна збивати балістичні ракети

Це єдина європейська система, що здатна протидіяти "Іскандерам" та іншим балістичним ракетам, якими нас обстрілює Росія
ППО Mamba
Джерело: відкриті джерела

Франція та Італія ухвалили рішення щодо передачі Україні системи протиповітряної оборони середньої дальності Mamba. Про це у своєму Twitter написав голова Міноборони Франції Себастьян Лекорню.

Він зазначив, що комплекси будуть поставлені в Україну навесні.

"З міністром оборони Італії Гвідо Крозетто ми вирішили поставити в Україну навесні 2023 року ЗРК SAMP/T-Mamba", – написав Лекорню.

Чому нам вкрай необхідна Mamba

Незважаючи на те, що наша ППО щоразу демонструє неймовірні результати, збиваючи більшу частину ракет, її можливості обмежені.

В чому проблема українських ППО

Їх дві. Перша – це особливість ракет, якими нас обстрілює окупант, та відсутність в арсеналі сучасних засобів з далеким радіусом дії.

Ми можемо протистояти російським стратегічним пускам за допомогою ЗРК С-300, С-200, БУК-М1, ТОР, ОСА. Для ближнього радіуса в нас є ЗРК Stinger і Starstreak. Однак основні ЗРК, що є на озброєнні Повітряних сил –  С-300 і БУК-М1, – це розробки ще 70-х років минулого століття.

Тобто фактично ми збиваємо російські ракети за допомогою технологій, яким вже 50 років.

Друга проблема полягає в тому, що наша ППО в цілому призначена лише для боротьби з БПЛА, вертольотами, літаками, крилатими ракетами. 

Отже, наша ППО фізично не може збивати балістичні ракети. Йдеться в першу чергу про "Іскандери-м" і "Точка-У". Ці ракети дуже швидко злітають в атмосферу, а потім неймовірно стрімко падають вниз. Тобто виявити їх, а потім і збити нашим Повітряним силам вкрай складно.

Що може Mamba

Mamba – це єдина система ППО в Європі, що здатна протидіяти балістичним ракетам.

Системою ППО Mamba класу "земля-повітря" середньої дальності керують близько 100 авіаторів. Вона може відстежувати 100 траєкторій і вражати 10 із них одночасно, маючи до 48 ракет, готових до стрільби.

Ракета Aster 30, яка використовується у системі, може вражати літаки на відстані до 120 км і балістичні ракети на відстані 30 км.

Центр управління обороною складається з двох машин, дозволяє керувати системами "земля-повітря" та координувати використання інших повітряних засобів армії, а саме артилерії, гелікоптерів і безпілотників.

Тобто за допомогою ППО Mamba ми зможемо ефективно знищувати балістичні ракети, якими нас обстрілює Росія. А разом із системами Patriot ефективність нашої протиповітряної оборони зросте в рази.

Також ми детально розповідали про Patriot у нашому великому матеріалі – "Рішення, яке може змінити все: Чому Україна дуже чекає на MIM-104 Patriot".

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину