USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Чому у Молдові пропадає світло після російських атак на Україну та як цю проблему вирішує молдавський уряд

Кишинів вже домовився про постачання електрики з Молдавської ДРЕС, розташованої у невизнаному Придністров'ї
Молдова електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Через російські ракетні обстріли по Україні у Молдові вкотре фіксуть перебої у роботі електромереж. В свою чергу молдавське державне підприємство "Молделектрика" попереджає своїх громадян й про можливі відключення до кінця дня. Пояснюємо, яку роль відіграє Україна у "молдавському блекауті" та які рішення цієї проблеми знайшов місцевий уряд. 

Де Молдова закупає електроенергію? 

Спойлер: Молдова отримує електрику з Румунії, але залежить від України

Безпосередньо відключення через російські обстріли стаються, бо енергосистеми Молдови та України взаємопов'язані, і в них відбуваються автоматичні відключення, щоб захистити електромережі від навантаження. 

Молдова та Одеська область України постачаються електроенергією по двох лініях. Одна високовольтна, яка з'єднує РМ з Румунією: Ісакча — Вулканешти — Молдавська ДРЕС (розподільний вузол у Придністров'ї), і звідти частина йде до Одеси, частина — до Кишинева. І є лінія на півночі, це Дністровськ — Бєльці — Кишинів — МолдГРЕС.

Що планує робити уряд Молдови, що не наражати своїх громадян на нові блекаути? 

Офіційний Кишинів і Тираспіль (невизнана "ПМР") підписали договір про умови постачання електроенергії на правий берег Дністра за рахунок збільшення обсягів газу, що постачається в невизнане Придністров'я.

З 4 грудня АТ "Молдовагаз" купує природний газ із двох джерел. Так, 5,7 млн кубів поставлятимуться ПАТ "Газпром" у рамках чинного контракту та відповідно до затверджених обсягів на грудень. Цей обсяг буде повністю спрямований ТОВ "Тіраспільтрансгаз" (невизнана "ПМР"), у тому числі для виробництва електроенергії АТ "Молдавська ГРЕС" для потреб споживачів обох берегів Дністра. Також АТ "Молдовагаз" закуповуватиме природний газ у АТ "Енергоком", згідно з щоденними номінаціями, в обсязі 3,5 млн кубів для споживачів Правобережжя Дністра.

При цьому експерти в галузі енергетики стверджують, що тут мова йде про газ, куплений у жовтні-листопаді у "Газпрому", але закладений у сховищах у Румунії та в Україні. Це опосередковано підтвердили представники румунської компанії Transgaz, які заявили, що Румунія почала експорт газу до Республіки Молдова трубопроводом Ясси-Унгени-Кишинів.

Що було раніше? 

З 1 жовтня "Газпром" скоротив добовий обсяг подачі Молдови на 30% - до 5,7 млн м3 газу на добу за потреби в 8,06 млн м3. Компанія пояснила це технічними проблемами, пов'язаними з обмеженням транзиту газу через Україну. "Газпром" підтвердив, що в грудні також постачатиме Молдові той же обсяг газу - 5,07 млн. куб. метрів за добу. У холодний період це становить - 43,5% від необхідного обсягу.

Читайте також:
Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики
Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла
Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України
Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео Вода зносить будинки і забирає життя: Європу накрили потужні повені. Відео