USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чому медичний канабіс потрібно легалізувати. Розповідає лікар-онколог

Медичний канабіс
Джерело: відкриті джерела

Вже на найближчому пленарному засіданні парламент має розглянути законопроект про легалізацію медичного канабісу. "Легалізувати ліки на основі канабісу для тих, хто це потребує" народних обранців закликав президент Володимир Зеленський більше тижня тому. Проте, на таке рішення Верховної Ради лікарі та їх пацієнти чекають роками, оскільки медичний канабіс є абсолютно безпечним медичним засобом, який не викликає звикання, є дешевшим за синтетичні знеболюючі, а що найголовніше – знімає біль і тривогу та ефективно бореться з ПТРС. Що таке медичний канабіс, чому його вкрай важливо легалізувати та які негативні є сторони UWN розповів хірург-онколог Андрій Безносенко.

Медичний канабіс – це не про "покурити"

"Форма медичного канабісу дозволяє знімати тривогу, нудоту, біль, підвищувати апетит, покращувати сон, боротися з ПТСР, в тому числі і у військових. Не викликає ніякого звикання, легко перенасититься, побічних явищ практично немає. З канабісом, який люди вживають як наркотичні препарати, лікарська форма канабісу, а це як правило, масла та спреї в ротову порожнину, нічого спільного не має, це не про покурити. Медична форма включає в себе таку концентрацію канабіоїдів, які дозволяють зняти всі вище перераховані симптоми, при цьому не викликають тих ефектів, які викликає марихуана для куріння з наркотичної точки зору", - каже Андрій Безносенко.

Дешевший та безпечніший за інші знеболюючі

Безносенко наголошує, що медичний канабіс є біологічним препаратом, не синтетичним, і шкоди організму не наносить. До того ж він економічно вигідний пацієнтам.

"Наскільки мені відомо, наші пацієнти, які потребують, його купляють за кордоном, один стік для куріння масла, при тому, що він не дає специфічного запаху, виглядає, як електронна сигарета, але з маслом канабісу замість ароматизатора, його вистачає для щоденного вживання на три-чотири місяці. Коштує один такий стік 20-25 доларів. Тобто можна уявити наскільки це дешевий і ефективний лікарський засіб, і повторюю, він не викликає звикання, тому не треба збільшувати дозу пацієнтам. Це абсолютно економічно обґрунтований лікарський засіб". 

Найбільш негативний наслідок - це відсутність доступу до медичного канабісу

На думку хірурга-онколога, недоступність медичного канбісу це і є найбільш негативний наслідок, з яким треба боротися.

"У нас, на жаль, є малоосвічена категорія населення, які вважають, що медичний канабіс є наркотиком і його можна купляти в аптеці для отримання задоволення, але це є не так. Це просто стигматизація населення, яке не розбирається глибоко в цій сфері. Хоча всі важкі наркотичні засоби для медичного застосування в України зареєстровані, все це можна купляти в аптеках, а медичний канабіс, який не викликає того наркотичного ефекту, які викликають важкі наркотичні медичні засоби, ні, що дуже не логічно", - розповідає Андрій Безносенко.

І додає, через низьку свідомість та відповідальність, оточуючі не розуміють, що комусь медичний канабіс вкрай потрібний.

"Він допомагає не тільки про онкологічних захворювань, але і при паркінсонізмі, деяких неврологічних станах і лікуванні у військових посттравматичного синдрому після бойових дій. Як правило, в тих країнах, в яких канабіс для медичних цілей дозволений, не відбувається підвищення росту побутової наркоманії. Неможливо використовувати препарати медичного канабісу з точки зору отримання задоволення. Не можна випити літр масла і спіймати кайф. З низькою свідомістю треба боротися, це саме негативне явище, яке є", - резюмує хірург-онколог.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров