USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Чітка нечіткість. Хто така Камала Гарріс і що вона говорила про Україну?

Відразу розпочнемо із сенсаційних відкриттів. Перше: в США станом на сьогодні справді є віце-президент. Друге: віце-президента звати Камала Гарріс і вона справді існує. Повірте, ми перевіряли як мінімум по трьом джерелам. Щодо всього іншого... Ок, давайте розбиратись
Камала Гарріс

Камала Гарріс

Джерело: відкриті джерела

Камала Гарріс може замінити Джо Байдена у якості кандидата від Демократичної партії на виборах президента США. Ця фраза і її різноманітні варіації стали хедлайнерами новин вчора ввечері, хоча загалом, і до цього подібні ідеї та припущення звучали не те щоб дуже рідко. 

Тепер же ми маємо наступне: 

1. Джо Байден заявив, що не буде балотуватись на наступний строк. 

2. Він підтримав Камалу Гарріс. 

3. Камала Гарріс заявила, що готова боротись за номінацію та за пост президента. 

4. Не всі демократи її підтримують, і це м'яко кажучи. 

Тим не менш, станом на зараз саме Гарріс є найбільш вірогідним кандидатом від демократів на осінню боротьбу проти Трампа. 

Тому це причина розібратись, хто вона взагалі така і чого від неї раптом що очікувати Україні. Поїхали по пунктам. 

Хто така Камала Гарріс? 

Отже, їй 59 років. Вона - колишній окружний прокурор Сан-Франциско, колишній генеральний прокурор Каліфорнії та екс-сенаторка від штату Каліфорнія, ким вона була рівно до того моменту, як Джо Байден у 2020 році обрав її як свою майбутню віце-президентку. 

Тоді, у 2020 році вона теж мала президентські амбіції, які правда дуже швидко погасли: на праймеріз особливих успіхів не було, тому Камала дуже швидко "злилась" та підтримала Байдена. 

Чому її обрав Байден? Були версії, за достовірність яких ми відповідати звісно не можемо, що причиною в першу чергу стала так звана "Divercity", тобто принцип "Різноманітності", який зараз дуже сильно полюбляють як в США, так і в багатьох європейських країнах. 

Справа в тому, що Гарріс - афроамериканка. Точніше як... Її часто називають афроамериканкою, хоча насправді вона народилась у сім'ї тамілки та ямайця, тобто це не дуже стосується слова "афро". Тим не менше, Гарріс - це якраз класична для нинішньої політичної традиції представниця "меншин", яка зробила хорошу кар'єру у юридичній сфері. І, за задумом Байдена (знову ж таки це просто одна із версій) мала дати необхідні демократам голоси меншин. 

Враховуючи результати виборів, схоже, все вдалося. США отримали у 2020 році нового президента та віце-президентку. Про позицію Байдена щодо різних політичних питань за ці чотири роки ми вже дізнались дуже багато. Гарріс була в максимальній тіні, тому кілька слів про її політичні погляди. 

Що підтримує та не підтримує Камала Гарріс? 

Загибаємо пальці. Гарріс за аборти, за легалізацію марихуани (хоча спочатку цю ідею не підтримувала), проти смертної кари, проти сильних "наїздів" на мігрантів, проти тиску на ЛГБТ та за максимальний контроль обігу зброї (профільні організації у США її ледве не ворогом народу оголосили).

Гарріс та впвпоавопав (щось нерозбірливе)

Тепер про, загалом, основну претензію багатьох американців до віце-президентки. Якщо сильно спростити суть, це прозвучить так: "Вона ніяка". 

Ну тобто пост віце-президента і так не сильно передбачає якийсь вплив, але, якщо повернутися в недалеке минуле: віце-президент Байден (при президентові Обамі), віце-президент Пенс (при президентові Трампі) - це все ж таки були досить помітні фігури, які використовували кожну можливість, щоб нагадати про себе. Гарріс - ні. 

Більше того, коли Гарріс виходить на публіку, це дуже часто закінчується не надто приємно для табору демократів. Справа в тому, що вона зовсім не вміє в публічні виступи. Дуже часто вони стають диким набором кліше, який ллється до того моменту, поки присутні не попросять пощади (жарт звісно, але суть ви зрозуміли). 

Приклади: 

Ось так Камала Гарріс прокоментувала вторгення Росії в Україну на самому його початку, у березні 2022 року. 

Джерело: відкриті джерела

А ось це вже іронічний скетч на тему її виступів. Тут бажано знати англійську, але основну суть ви вловите і без серйозного її знання. 

 

Гарріс та Україна

А тепер найголовніше для нас. Що Камала говорила про Україну, про війну та яка її позиція загалом у цьому питанні. Щоб спростити, ось її основні тези з тематичних заяв та виступів: 

  • На Сході України та в Криму українці зараз живуть під окупацією росіян. 
  • Національні кордони не можуть змінюватися силою. 
  • "Байден і я підкреслювали, що залишаємось з вами до кінця". 
  • Путін не закликає до перемовин. Він закликає до того, щоб Україна здалась. 
  • "У справі про дії Росії в Україні ми перевірили докази. Ми знаємо законодавчі норми. І безсумнівно, це злочини проти людства".
Читайте також:
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США
Ракети Stinger та боєприпаси для HIMARS: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на 250 млн доларів Ракети Stinger та боєприпаси для HIMARS: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на 250 млн доларів
Трамп пообіцяв Маску посаду в уряді у разі своєї перемоги на виборах президента США Трамп пообіцяв Маску посаду в уряді у разі своєї перемоги на виборах президента США