USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Чашка кави стане дорожчою: Ціни на зерна арабіки у світі сягнули найвищого рівня за останні 13 років

Зростання цін набирає обертів через побоювання стосовно суворої погоди в Бразилії
кава
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Ціни на високоякісні зерна арабіки зросли до найвищого рівня за останні 13 років через дефіцит постачань та погодні умови у Бразилії. Ф'ючерси піднялися на 40% цього року, загрожуючи подорожчанням кави у всьому світі, пише Bloomberg.

Видання вказує, що ф'ючерси виросли на 3,3% до 2,6805 доларів за фунт у Нью-Йорку, найвищого рівня з 2011 року. Ціни зросли приблизно на 40% цього року, адже дефіцит дешевших зерен робусти підігріває попит на сорт арабіки, якому віддають перевагу спеціалізовані мережі.

"Зростання цін набирає обертів через побоювання стосовно суворої погоди в Бразилії. Країна завершує збирання врожаю-2024/2025. Тому перспективи виробництва ослабли після того як спека та посуха завдали збитків плантаціям", – зазначено в повідомленні.

Тож нині акцент спрямований на потенціал наступного сезону. А Бразилія охоплена найсильнішою посухою за останні десятиліття, що загрожує подальшою шкодою врожаю.

Кількість опадів у районах вирощування арабіки постійно нижча за норму з початку сухого сезону у квітні. Аналітик Rabobank Карлос Мера зауважив, що така проблема виникла в той час, коли кавова індустрія страждає від перевантаженості портів у кількох країнах, глобальної нестачі контейнерів та перебоїв у районі Червоного моря.

Разом з тим ціни на робусту також зростали протягом тижня, підскочивши на 3%.

Слід зазначити, що відразу після російського удару по цивільному кораблю, який прямував до Єгипту, ф'ючерси на пшеницю підскочили до найвищого рівня за два місяці.

Читайте також:
Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7% У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
В Україні за рік оптові ціни на промислову продукцію зросли на третину В Україні за рік оптові ціни на промислову продукцію зросли на третину
В Україні очікується подорожчання хліба на 10–20% В Україні очікується подорожчання хліба на 10–20%