USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Логістика, мобілізація та реабілітація у Національній гвардії України. Розмова з бригадним генералом Олександром Білоусом

Олександр Білоус_2
Бригадний генерал Олександр Білоус в ефірі ТАК TV
Джерело: TAK TV

Чим займається Національна гвардія України? Як відбувається мобілізація в Нацгвардії? Як працює логістика? Що таке модульні казарми і чому їм надають перевагу у НГУ? Як проходить реабілітація поранених та звільнених з полону? 

Про все це ведуча ТАК TV Христя Равлюк поспілкувалась із заступником командувача Нацгвардії України з логістики, бригадним генералом Олександром Білоусом.

Чим займається Національна гвардія?

70% особового складу Нацгвардії – це ті військові підрозділи, які виконують безпосереднє завдання на полі бою. У зв'язку з тим, що ми військове формування з правоохоронними функціями, в нас залишилися ті функції, які ми виконували і в мирний час і продовжуємо виконувати у воєнний час – це конвоювання, охорона громадського порядку, охорона і оборона особливо важливих державних установ і консульських представництв. Цю задачу з нас ніхто не знімав. Відповідно, десь в районі 30% особового складу виконує правоохоронні функції.

Як відбувається мобілізація в Національній гвардії України? Як у вас працюють рекрутингові центри?

Ми працюємо по загальному принципу мобілізації через центри комплектування, через ТЦК. Є мобілізаційне завдання, в якому розписано, скільки особового складу йде до Збройних сил, які військовослужбовці призиваються і йдуть до Національної гвардії.

Також у нас проводиться рекрутингова кампанія, наприклад, ми навіть зареєстровані на robota.ua. Тобто ми даємо можливість вибрати професію.

Мобілізація, вона лякає людей чим? Люди, які не розуміють, як воно відбувається, думають, що їх забрали, привезли на полігон, дали їм зброю, місяць вони позаймалися і їх кинули в окопи. Ми даємо можливість вибрати професію. Якщо, наприклад, людина гарно стріляє, вона вчиться на снайпера, якщо людина айтішник – ми зараховуємо в підрозділи безпілотних літальних апаратів і плюс в будь-якій армії є підрозділи забезпечення, де потрібно роботу виконувати, є ті, хто ремонтує бойову техніку, готують їсти, бойові медики.

Що для Національної гвардії змінив початок повномасштабного вторгнення у 2022 році? Наскільки змінилися масштаби завдань, наскільки змінилася логістика, до речі, за яку ви вже давно відповідаєте?

Завдань у нас і в мирний час було досить багато за напрямком логістики, але зараз їх стало в рази більше. Будь-який командир може в будь-який час мені зателефонувати, написати, що в нього, наприклад, виникла якась проблема, закінчуються якісь боєприпаси.

У нас в системі МВС працює система глобальної комунікації з напрямком логістики. Ми, наприклад, планово щотижня збираємося, всі заступники з логістики – Державної прикордонної служби, ДСНС, Національної поліції... Основна мета цих нарад – виявити проблеми, які є, в кого вони існують, в кого щось закінчується, кому щось треба додати, у когось не вистачає фінансування закрити якийсь контракт на постачання боєприпасів. Після цих нарад ми знаходимо рішення. Тобто ти виходиш з цієї наради вже з готовим рішенням.

За що відповідає Департамент логістики?

В мене є п'ять управлінь: управління озброєння, управління автобронетанкової техніки, зрозуміло, чим вони займаються – автомобільний напрямок і бронетанковий напрямок. Це і закупівля, і ремонт, і постачання. Управління тилового забезпечення – це продовольче, речове і забезпечення паливно-мастильними матеріалами. Управління розквартирування і капітального будівництва, також задача зрозуміла – нарощування спроможності, відновлення капітального будівництва, забезпечення житлом. З цього року мені підпорядковане медичне управління.

А поясніть, медичне управління яке має відношення до логістики?

Медичне забезпечення – це один із видів логістичного забезпечення.

Але раніше у вас цього не було? Що помінялося?

Раніше медичне управління підпорядковувалось напряму командувачу. Якщо в мирний час це можливо, то на цей час у командувача є інші задачі по організації. Закупівля медикаментів, постачання аптечок, турнікетів, закупівля санітарної, броньованої, колісної техніки і плюс медична евакуація, реабілітаційні центри – це все пов'язане з логістикою. Один із видів логістичного забезпечення – це медичне забезпечення особового складу.

Давайте поговоримо про те, як себе повів ворог в плані логістики. Вони слабші від нас в логістиці? Що нам допомогло їх вибити в логістичному плані?

Їхні дії були помилковими з самого початку. Вони, напевно, вважали, що ми їх там зустрінемо короваєм і квітами, будемо раді їх бачити. По-перше, вони не очікували такого опору, опору з боку як цивільних, так і військових. Плюс вони йшли організованими колонами, логістичні колони йшли в кінці. Працювали наші підрозділи і "Омега" наша працювала, підрозділи ГУР, які благополучно знищували ці колони з боєприпасами, з паливом...

З якими найбільшими проблемами зараз стикається ваша логістична діяльність? Щоб хотілось покращити?

Захист повітряного простору. Оці дрони, "шахеди"... Ми створюємо мобільні вогневі групи, але вони зараз також вдосконалюються: міняють висоти, міняють траєкторії... Це завдає проблем, це хотілося б покращити, безпосередньо ППО.

Як вдається забезпечувати нашу логістику в зоні бойових дій? Ви по методичці працюєте? Що з методичками НАТО?

Ні, ми по методичці не працюємо. Методички НАТО, я думаю, після цієї війни будуть переписані по зразку України. Вони будуть вчитись у нас.

Ми максимально роззосередили логістику. У мене всі склади за напрямком ПММ, озброєння, техніки розтягнуті по всій Україні.

Раніше в нас були централізовані склади, підвіз колонами. Колонами ми не возимо. Якщо ми переміщуємо, то переміщуємо це вночі або дуже під ранок з дотриманням засобів маскування, розосередження колон.

Щодо реформи харчування у ЗСУ є дуже багато інформації. Що відбувається у Нацгвардії? Як відбувається система закупівлі, якою є система харчування?

У нас в управлінні тилу є дві бази, які займаються закупівлями. Десь 70% ми закупаємо централізовано через бази, то є основні постачання. Крупи, м'ясо у великих об'ємах... Десь в районі 30% фінансування ми виділяємо військовій частині. 

Cухі пайки... свої, українські, у нас є?

Сухі пайки у нас є. Для мирного часу у нас передбачена 10-та норма, для воєнного часу передбачена 15-та і 15-та посилена. Я скажу вам, що ми зараз взяли за основу, там передбачено консерви м'ясорослинні, консерви мʼясні, печиво, джем, варення, чай, кава тощо.

Зараз Нацгвардія взагалі відмовилась від банок, тому що це незручно. Ми використовуємо термопаки. Взяли за зразок польський пайок, взяли за зразок американський пайок. Ми його зараз перепрацювали, в Національну гвардію поступило 500 штук пробних сухих пайків за стандартами НАТО. Ми їх зараз віддаємо на тестування, щоб їх спробували. 

Збільшення чисельності військовослужбовців – це і збільшення потреб в їх розміщенні. Як з цим питанням вирішується?

Військова агресія почалася з того, що у нас багато військових частин в перші дні були уражені ракетними ударами. Багато частин залишились у нас на окупованих територіях.

Ми запровадили систему модульного будівництва. Я скажу, що американські натовські бази будуються взагалі на базі модульних будівель і системи спранг. Це так звані купольні палатки, каркасні палатки, які вони використовують. Вони не використовують капітальне будівництво, тому що це, по-перше, довго, по-друге, це дорого. Модульна казарма будується максимум від місяця до трьох, і вона стоїть під ключ з усіма передбаченими приміщеннями.

А що таке модульна казарма?

Це каркасна будівля, яка ставиться на фундаменті. Залежно від ґрунтів – це або стрічковий фундамент, або точковий фундамент. На домкратах вона ставиться, збирається каркас і зашивається сендвіч-панеллю. Товщина панелі там більше ніж 100–150, мінеральна вата, яка забезпечує комфорт. Такі ж модульні кочегарки ставимо для опалення, там стоять кондиціонери, там стоять душові, туалети, умивальники, кімнати зберігання зброї, воно все там передбачено.

На території України ми вже зробили і модульні їдальні, і модульні медичні пункти, і кубрикові казарми, які розділили на окремі групи – там снайпери, там сапери готуються, окремі групи і складські приміщення, і станції розливу води, і хлібопекарні, і банно-пральні комплекси на базі модульних будівель. Це втричі дешевше від капітального будівництва і в п'ять разів швидше, ніж будувати.

Це все за державний кошт чи долучаєте інвесторів з-за кордону, можливо, хтось нам допомагає?

Є інвестори, декілька казарм, які там будуються, там приватні інвестори, фонди фінансують. А так в основному це за бюджетні кошти.

А чи безпечно зараз військовослужбовцям ночувати в казармах з огляду на постійні обстріли? Як розосереджуєте особовий склад, коли є загроза балістики, яка летить дуже швидко?

По-перше, коли ми зараз будуємо ці казарми, ми намагаємося їх не ставити в ряд, по 5–10 штук, ми їх розосереджуємо. По-друге, ті військові частини, які в безпосередній близькості до району, там, де, говорячи простою мовою, сигнал тривоги може поступити одночасно з прильотом ракети... Це, ви розумієте, Запорізька область, Дніпро, Суми, там військовослужбовці в нас казармах не перебувають взагалі. Вони в нас всі знаходяться в захищених приміщеннях, в підвальних приміщеннях, ми їх там не зосереджуємо. Там, де працює система оповіщення повітряної тривоги, там ми передбачаємо біля казарми сховище.

Чи є в Нацгвардії своя інженерна служба, яка зокрема зараз долучена до будівництва укріплень?

Інженерна служба у нас в Головному управлінні Нацгвардії і в самій Нацгвардії існує. Є така служба, але вона виконує основні завдання, вона обладнує позиції: взводні опорні пункти, ротні опорні пункти, райони оборони батальйонів...

Нещодавно для хлопців з Нацгвардії, які повертаються з полону, із зони бойових дій, відкрився реабілітаційний центр. Що це і як? Хто туди потрапляє?

У нас в системі Національної гвардії є реабілітаційний центр, який приймає звільнених з полону. Причому він приймає не тільки військовослужбовців Нацгвардії, туди потрапляють і військовослужбовці Збройних сил, Національної поліції, прикордонники і навіть цивільні, які звільнені з полону. Вони приїжджають, там їм організовують попередній медичний огляд, ті, які потребують подальшого лікування, йдуть в спеціалізовані госпіталі, де треба суто медична якісна допомога. Решта проходить психологічну реабілітацію.

У нас працюють психологи, створені умови, вони отримують медичні процедури, мінімальний набір, вони здають аналізи, проходять МРТ, пʼють водичку, дихають свіжим повітрям, ходять на електропроцедури... Ми нарощуємо спроможності наших реабілітаційних центрів і робимо їх надсучасними.

Зараз російська ІПСО активно працює в Україні, в тому числі і в питанні мобілізації. Як розв'язати цю проблему?

Ті люди, яких ми набираємо, повинні відчути, що вони нам потрібні. Вони повинні відчути, що ми за них думаємо. Як будь-який спортсмен, який займається тренуванням для досягнення мети, він стає впевненішим, коли він тренований і підготовлений, коли він до цього готується. Цю роботу треба проводити на полігонах, коли вони потрапляють зразу до нас. Пояснювати, чим вони будуть займатися, на яких посадах вони будуть і що від них вимагається і максимально якісно готувати. Ми в Національній гвардії в цьому напрямку працюємо достатньо потужно, нарощуємо спроможності навчальних центрів і підвищуємо якість підготовки.

Що таке особисто для вас українська військова логістика?

Українська військова логістика – це повноцінне, максимально ефективне забезпечення кожного військовослужбовця для виконання завдань.

А чисто з людської сторони?

Чисто з людської, солдат, який погано вдягнений, некомфортно, ненагодований, незабезпечений боєприпасами, який відчуває себе покинутим, нікому не потрібним, він не буде якісно воювати. Щоб він себе таким не відчував, повинна працювати військова логістика, коли він буде розуміти, що в нього краще взуття, краща форма, якісний автомат, якісна зброя і в нього завжди лежать резервні три-чотири магазини, які він може використати. Він буде почувати себе впевнено і буде розуміти, що логістика і забезпечення працює на нього, а не він на них.

Бригадний генерал Олександр Білоус в ефірі ТАК TV
Джерело: TAK TV

 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом