Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн

В Угорщині не розслідують, є людина військовозобов’язаною в Україні чи ні
Жолт Шем’єн
Джерело: Вікіпедія

Віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн заявив, що країна не видаватиме Україні біженців незалежно від того, є вони військовозобов’язаними чи ні. Про це пише видання ATV.

"Угорщина не буде видавати Україні біженців. Ми не розслідуємо, чи є людина, на думку українців, військовозобов’язаною, чи ні. Виходячи з елементарної гуманності, ми не дозволимо відправити їх на смерть", – наголосив Шем’єн.

Він зазначив, що "кожен біженець з України в Угорщині – у цілковитій безпеці та отримує всю допомогу – чи то угорську, чи то українську". 

Говорячи про закарпатських угорців, Шем’єн уточнив, що це "природний національний обов’язок" Будапешта. Щодо решти українців – це гуманітарний і юридичний жест, оскільки "нікого, чиє життя буде під загрозою, не можна екстрадувати".

"Українці хочуть їхньої передачі, щоб їх відправили на війну, на фронт, де гинуть люди. Тож ті, хто втік до нас з України, всі у безпеці, і ми їх не будемо видавати", – підсумував Шем’єн.

Повернення українських чоловіків з-за кордону

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку. Проте яким чином це буде, поки невідомо.

Своєю чергою міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що питання повернення чоловіків призовного віку до України є "етично неоднозначним", тож влада очікує подальших кроків з боку України. 

Можливість допомоги Україні із поверненням чоловіків призовного віку допустив і міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас. Проте Вільнюс поки що не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

А от Німеччина надаватиме або продовжуватиме українським біженцям тимчасові посвідки на проживання навіть з недійсним паспортом.  

Також нагадаємо, що наприкінці квітня віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. А надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Читайте також:
Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами