Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Замах на Садикова: Підозрювані втекли до Молдови

Наразі їх оголошено в міжнародний розшук
Мейрам Каратаєв та Алтай Жаканбаєв
Джерело: Офіс Генерального прокурора

Підозрювані у замаху на казахстанського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова Мейрам Каратаєв та Алтай Жаканбаєв втекли до Молдови. Про це інформує пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови", – йдеться в повідомленні.

Наразі їх оголошено в міжнародний розшук.

Голосіївським районним судом міста Києва двом громадянам Казахстану заочно обрано запобіжні заходи – тримання під вартою.

Слідство триває, вживаються заходи щодо затримання підозрюваних.

Що відомо про замах на вбивство?

18 червня у Києві невідомий здійснив напад на водія припаркованого авто, відкривши по ньому вогонь зі зброї.

Виявилось, що потерпілим є казахстанський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков.

Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Постраждалий разом з дружиною-журналісткою живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі у важкому стані у лікарні.

Слідство встановило, що Каратаєв і Жаканбаєв 2 червня прибули до Києва, де орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження за Садиковим придбав автомобіль Opel Vectra. 8 червня вони через сайт Booking забронювали квартиру поблизу місця проживання потерпілого.

Вивчивши розпорядок дня та звички Садикова, Каратаєв і Жаканбаєв 18 червня вчинили замах на життя казахстанського опозиціонера. О 12:14 Каратаєв "швидко наблизився до автомобіля з боку водійського сидіння та здійснив один прицільний постріл… у голову Садикова".

Після чого втекли, а пістолет викинули поблизу паркану на території Київського зоопарку.

Що відомо про Садикова

Айдос Садиков народився в селищі Карабутак Актюбінської області в Казахстані, неподалік кордону з Росією. Закінчив історичний факультет Актюбінського педінституту.

На батьківщині Садиков зазнав кримінального переслідування. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у "хуліганстві", був звільнений у 2012-му. Тоді кримінальну справу він та його прихильники назвали сфабрикованою. Садиков займався активною громадською діяльністю, організовував акції протесту. Він був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) "Азат", після виходу з партії намагався створити опозиційний громадський рух "Гастат" та незалежну профспілку на підприємствах нафтовидобувної китайської компанії "СНПС-Актобемунайгаз".

Разом із дружиною веде власний YouTube-канал "БАСЕ", де зокрема піддає критиці владу Казахстану та олігархів. Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване "розпалювання ворожнечі". Останнє відео на його каналі опубліковане в день нападу. Воно має назву "Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу".

Читайте також:
Елітні автівки та квартира в Туреччині: НАЗК знайшло в ексзаступника генпрокурора Вербицького незаконних статків на 29 млн гривень
ЄС офіційно почне переговори про вступ України та Молдови
Одного з підозрюваних у замаху на Садикова затримали, – прокуратура Казахстану
Генпрокурор Костін на час службової перевірки поклав обов'язки свого заступника Вербицького на інших колег