Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?

Співвласники, які вже раніше отримали компенсацію, зможуть доотримати суму відшкодування відповідно до нових змін
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українці третій рік живуть в умовах повномасштабної війни, яка постійно вносить корективи у повсякденне життя. Зокрема на тлі руйнування ворожими обстрілами вітчизняної енергосистеми та відключеннями світла громадяни змушені пристосовуватися до того, аби мати відносно нормальні побутові умови.

Наприклад, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) купують генератори для багатоквартирних будинків. Від держави в цьому плані є відшкодування – 4 липня Київрада збільшила суму компенсації вартості незалежних джерел електричної енергії, які придбані ОСББ, житлово-будівельними кооперативами, обслуговуючими кооперативами, юридичними особами та управителями багатоквартирних житлових будинків.

Скільки становить сума компенсації за енергозберігаючі технології, як її отримати та які документи зібрати киянам, розповідаємо далі.

Сума компенсації

За словами депутата Київради Олександра Бродського, нині є надто гостра потреба обладнати всі будинки альтернативними джерелами енергії.

Тож в умовах війни місто надає часткову компенсацію об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків за купівлю генераторів. І збільшили суму цих відшкодувань (у 2022–2023 роках мешканцям багатоквартирних будинків компенсували 75% від вартості генератора, а максимальна сума складала 80 тис. гривень, – ред.):

  • співвласники будинків поверховістю до 6 поверхів зможуть отримати до 100 тис. гривень компенсації;
  • будинків 7–16 поверхів – до 200 тис. гривень компенсації;
  • будинків від 17 поверхів та з даховими або вбудовано-прибудованими котельнями – до 300 тис. гривень компенсації.

Разом з тим співвласники, які вже раніше отримали компенсацію, зможуть доотримати суму відшкодування відповідно до нових змін.

Міський голова Києва Віталій Кличко пояснював, що на початок цього року в будинках ОСББ і ЖБК встановили понад 670 одиниць різного обладнання. А сума відшкодування від міста склала близько 18,6 млн гривень.

Як отримати компенсацію?

Для того щоб отримати компенсацію за ті ж генератори, киянам варто до РДА подати такі документи:

  • заяву встановленої форми;
  • витяг з єдиного державного реєстру (ОСББ, ЖБК, ОК, юридичні особи, основний вид діяльності яких є комплексне обслуговування об'єктів та управителі);
  • копію протоколу зборів співвласників (для управителя, обраного відповідно до закону);
  • завірену копію видаткової накладної на придбання незалежних джерел енергії.

Посадовці зазначають, що кожні два місяці формуються переліки для компенсації. І найближчий список робитимуть якраз у липні. Якщо потрібно уточнити певну інформацію, то варто звертатися за довідковими телефонами РДА за місцем проживання.

Новини за темою: Відключення світла: Експерт радить застосувати розподілені та альтернативні джерела генерації, щоб "залишатися в строю"

До речі, голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв нещодавно заявляв, що взимку мешканці висоток можуть лишитися без тепла. І проблеми можуть виникнути в тих, хто проживає вище 9-го поверху. Тож через втрату потужності доведеться застосовувати генератори.

Читайте також:
Ситуація з електроенергією буде мінливою протягом всього літа, - Міненергетики
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
Небезпечне квіткове селфі: Чому не варто торкатися борщівника та що це за рослина?