Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві

На суді Сіман прокоментував, що поїхав воювати в Україну, бо звідти його родина
Сіман
Джерело: скріншот

27-річного чеського добровольця Філіпа Сімана, який воював за Україну, звинувачують у незаконній службі в українській армії і мародерстві в місці бойових дій. Про це повідомляють České noviny.

Сімон став на захист України і приєднався до добровольчого батальйону "Карпатська Січ" наприкінці березня 2022 року. Це було попри те, що хлопець не мав дозволу на це від президента країни.

В Україні Сіман пройшов базову підготовку та отримав зброю. А разом зі своєю групою повинен був патрулювати окопи в Ірпені та Бучі (Київщина) й проводити "зачистки".

"Згідно з обвинуваченнями, у вільний від служби час Сіман привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних. Украв, наприклад, золоту каблучку, злитки золота і срібла, інші ювелірні вироби, готівку, а також пристрій для читання електронних книжок, сонцезахисні окуляри Gucci і дихальну маску з літака. Прокурор стверджує, що обвинувачений мав знати основні норми міжнародного гуманітарного права, оскільки раніше був військовослужбовцем", – пише видання.

Чеського добровольця затримали українські військові у квітні 2022 року. Згодом його звільнили і він повернувся додому.

Уже на суді Сіман прокоментував, що поїхав воювати в Україну, бо звідти його родина. Також обвинувачений визнав, що не отримав дозволу від президента на службу в іноземній армії, але ухвалив своє рішення на основі публічної заяви прем'єр-міністра Фіали. Політик, до речі, на початку березня 2022 року обіцяв скасування смертної кари для людей, які воюватимуть за Україну.

Також Сіман розповів, що всі підрозділи базувалися в покинутих будинках українських мешканців, тому для бійців було звичайною справою використовувати підручні засоби.

До того ж знайдені цінності, гроші чи електроніку несли в штаб на випадок, якщо росіяни знову захоплять територію.

"А каблучку не вкрав, а отримав від керівництва, яка буцімто була частиною історії про загиблого російського солдата. Пристрій для читання електронних книг забрав, бо подумав, що це планшет, який може містити розвідувальну інформацію. Військові дозволили йому залишити срібні злитки, а золотий він нібито тільки сфотографував на свій телефон. Інших коштовностей, грошей та окулярів він не брав", – зазначив Сіман.

Доброволець також стверджував, що кисневу маску забрав, адже та нагадувала йому про службу в Україні. Водночас він визнав, що викрадення цих речей було морально неправильним.

Тож за службу в іноземній армії суд може засудити Сімана до п’яти років позбавлення волі. Проте за мародерство йому загрожує виняткове покарання.

Раніше ми повідомляли про мільярдера з Чехії, який хоче допомогти Україні. І збирається інвестувати сотні мільйонів євро у виробництво боєприпасів. Зазначалося, що велися переговори з "Укроборонпромом" щодо потенційного спільного підприємства.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі