Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Закон про підвищення податків – конституційний, – нардеп

Деяким платникам податки підвищать "заднім числом". Від цього рішення не у захваті не лише бізнес та громадяни, але й автори ініціативи
Джерело: відкриті джерела

Підвищення податків мало б відбутися ще у 2023 році під час ухвалення бюджету на 2024 рік, заявив Данило Гетманцев. На його думку, це було б правильним і справедливим. А у разі критичного збільшення видатків між першим та другим читанням державного бюджету на 2025 рік, необхідно буде повернутися і до питання підняття ПДВ, що є частиною домовленості з Міжнародним валютним фондом. 

Чи Конституційний закон?

Головне юридичне управління Верховної Ради у своєму висновку зазначило, що деякі норми законопроєкту не відповідають Конституції, зокрема щодо зворотної дії закону у часі. Але Гетманцев прогнозує: закон про підвищення податків не буде оскаржений чи скасований у Конституційному суді. Адже є рішення, яким Конституційний суд протлумачив, що означає зворотна дія в часі: це стосується тих випадків, коли норми регулюють відносини, які розпочалися і були завершені до дати набуття чинності норми.

Рішення про ретроспективне підвищення податків з 1 жовтня, як стверджує Гетманцев, було ухвалене через виключні обставини. 

"У вересні – жовтні ми були перед дилемою: або вводимо в дію закон з листопада і піднімаємо ставки ще більше (бо сума потреби нікуди не дівається), або все ж таки робимо це першим жовтня. Ну і з цих двох дуже-дуже поганих рішень обрали те, яке нам здалося менш поганим", – зазначає голова податкового комітету.

Разом з тим сам Гетманцев визнав, що норма закону щодо зворотної дії закону у часі є порушенням.

Нагадаємо, 10 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, який значно підвищує податки для українців. Тепер із зарплат утримуватиметься не 19,5%, а 23% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору. А 14 жовтня були відхилені усі постанови, які блокували остаточне прийняття закону. Тож передбачається, що він набере чинності вже найближчими днями.

Читайте також:
У тіні перебуває половина української економіки. А у деяких галузях ця цифра становить 60–70%, – Гетманцев
Верховна Рада ухвалила закон щодо збільшення податків
Українців чекає здорожчання м’яса
Як підвищення військового збору вплине на зарплати українців, розповів нардеп