Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Заява ТОВ "Укрдонінвест" щодо переслідування власника та директора компанії Віталія Кропачова

Віталій Кропачов

Джерело: UWN

"Укрдонінвест" – це відомий бренд, популярне підприємство в Україні та за її межами, що  спеціалізується на інвестиціях у виробництво та розвиток інвестиційно-привабливих проєктів та має активи  у різних сферах, зокрема у вугільній та сфері медіа.

Засновником та єдиним бенефіціарним власником ТОВ  "Укрдонінвест" є  Віталій Кропачов.

Віталій Кропачов – бізнесмен, благодійник, патріот України, який безліч разів допомагав ЗСУ та іншим представникам силових структур, що боронять нашу країну. Він людина, яка в бізнесі завжди досягає максимальних цілей, а в пріоритет ставить інтереси своєї країни.

Однак де успішний бізнес, там завжди з'являються конкуренти, зазіхальники або шкідники.

Так, у 2021 році з метою тиску на бізнес Віталія Кропачова Державним бюро розслідувань було зареєстровано провадження в кримінальній справі з цілою низкою статей Кримінального кодексу України.

ТОВ "Укрдонінвест" вважає кримінальну справу щодо посадових осіб ТОВ "Укрдонінвест" та ТОВ "Краснолиманське" відвертим тиском з метою неправомірного захоплення активів, а Віталій Кропачов – є незаконно ув’язненим, і тому буде робити все можливе для звільнення бізнесмена та виправдання його чесного імені.

Заявляємо: всі сформульовані обвинувачення в кримінальній справі – є цілковитою нісенітницею, вони базуються виключно на домислах та припущеннях і не мають  жодного належного доказу.

Згідно з фабулою  обвинувачення, всі  так звані "злочинні дії" починаються з 2018 року. Проте в документах обвинувачення є посилання на рішення від 2003 року, яким було розмежовано пласти між державним підприємством та товариством з обмеженою відповідальністю. Тож зараз фактично  звинувачення полягають  у тому, що ми виконуємо рішення уряду. Нонсенс і повний абсурд.

Всі "злочини", які інкримінують Віталію Кропачову, пов’язані із діяльністю Державного підприємства "Вугільна компанія "Краснолиманська". Натомість проти жодної посадової особи цього державного підприємства обвинувачень не висунуто! Абсурдності ситуації додає і інше звинувачення Віталія Кропачова, який нібито винен у тому, що державне підприємство ухилилося від сплати податків. За чинним законодавством, відповідальними за сплату податків є посадові особи саме державного підприємства (директор та головний бухгалтер). Проте ці посадові особи державного підприємства  в документах обвинувачення жодним чином не фігурують, як і пояснення, яким чином власник приватного підприємства повинен  сплачувати податки за державне підприємство і притягуватися за їх несплату до відповідальності. Черговий правовий нонсенс і свавілля.

Більше того, обвинувачення використовує звіт, в якому йдеться, що саме державне підприємство порушувало рішення уряду та, не маючи жодних дозвільних документів, усупереч всім нормам законодавства, добувало вугілля на пластах, право на видобуток яких належить ТОВ "Краснолиманське". На теперішній час існує господарський спір, за яким ДП незаконно заволоділо вугіллям на понад 7 мільярдів гривень. В цій господарській справі є висновок експерта, який по суті підтверджує збитки в результаті звичайних господарських відносин двох суб'єктів приватного права. Таким чином, навіть ті докази, які наявні в матеріалах справи, чітко демонструють, що немає якоїсь однієї причини стійкої неплатоспроможності або того критично поганого фінансового стану державного підприємства, яке інкримінується посадовим особам ТОВ "Укрдонінвест". Цей стан державного підприємства має комплексну причину: недоліки законодавства, неефективний менеджмент, неефективний власник, недофінансування впродовж багатьох років, неякісні кадри тощо.

Державне підприємство "ВК "Краснолиманська", про яку йдеться у звинуваченнях Державного бюро розслідувань стосовно Кропачова В.В., – це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотацій від держави.

Важливою ознакою політичного та замовного підтексту даної кримінальної справи є обвинувачення по статті 255 Кримінального кодексу України – створення злочинної організації.

Законодавець чітко визначає, що злочинна організація – це п’ять і більше осіб, в той час як прокуратура спільно з ДБР у "обвинувальному творі" на 1000 сторінок зазначила лише чотири особи обвинувачених. Тобто навіть юридично не відповідає обвинувачення інкримінованій статті. Очевидно, що ця стаття була зазначена з тих міркувань, щоб позбавити Віталія Кропачова можливості внести заставу на стадії обрання запобіжного заходу, а також  здійснювати на нього додатковий психологічний і фізичний тиск запроторенням до СІЗО.

За два роки війни ТОВ "Краснолиманське" сплатило до державної казни 1,3 млрд грн податків всіх рівнів.

Крім того, за цей період підприємство не використовувало жодних пільг на ПДВ при сплаті податків.

З 2014-го до 2018 року шахта "Краснолиманська" була захоплена, фактично зупинила підготовчі роботи та залишилась без підготовлених запасів. На момент, коли Віталій Кропачов став власником ТОВ "Краснолиманське" у 2018 році, це підприємство було з багатомільйонними боргами перед кредиторами з виплати заробітної плати та податків. Підприємство не видобувало вугілля та було неспроможне само себе забезпечити.

У той же час посадові особи державного підприємства, напевне, вирішили, що їм не потрібно готувати власні лави та запаси до видобутку, бо можна працювати на чужих пластах. Державне підприємство фактично заволоділо та реалізувало тисячі тонн вугілля, що належало ТОВ "Краснолиманське". Згідно з офіційними документами ТОВ "Краснолиманське" було завдано збитків на понад 7 млрд грн.

Таким чином, не витрачаючи коштів на підготовку видобутку вугілля, маючи при цьому реалізацію чужого вугілля, ДП примудрилося мати багатомільйонні борги, за які, на думку правоохоронців, ще й повинен відповідати Віталій Кропачов.

Жодних належних та законних доказів у ДБР та прокуратури на час затримання Віталія Кропачова та інших посадових осіб ТОВ "Укрдонінвест" і ТОВ "Краснолиманське" немає, є лише суцільне пересмикування фактів, безпідставність та необґрунтованість обвинувачення, що по своїй суті підтверджує маніпулятивний, вибірковий та замовний характер кримінальної справи.

Зараз наша країна в цілому та вугільна сфера зокрема переживають надзвичайно складні часи. Після того як рашисти фактично зруйнували вугільну генерацію, держава припинила закуповувати вугілля в українських шахт. А це означає, що у шахт немає прибутку, в той час коли неможливо зупинити виробництво. В таких умовах необхідно сприяти підтримці діючих вугільних компаній, а не створювати умови для їх остаточного знищення.

Звітність нашого підприємства є відкритою для всіх державних органів. У нас неодноразово проходили перевірки документів, ми завжди вчасно подавали всю необхідну документацію та йшли назустріч всім правоохоронним органам. Віталій Кропачов, передбачаючи своє затримання, не втік з території України, а навпаки, за декілька днів до цього повернувся до України із закордонного відрядження, оскільки на 100% впевнений у своїй невинуватості.

На жаль, обґрунтовані заперечення адвокатів Віталія Кропачова в Печерському районному суді міста Києва на абсурдні звинувачення прокуратури не переконали суд, більше того, усі обставини наштовхують на висновки про те, що суд і не намагався вникнути у ці заперечення, оскільки був упереджений і ще задовго до початку засідання мав готове рішення. І все ж таки, є надія (вона, як відомо, помирає останньою) на залишки чесного правосуддя, на суд Божий, на торжество справедливості і на об'єднання небайдужої громадськості заради правди, миру, становлення правової держави в Україні і майбутнього економічного її процвітання.

За це ми і будемо боротися.

Слава Україні!

Колектив ТОВ "Укрдонінвест"

Читайте також:
Як допомогти підліткам уникнути небезпечної поведінки?: Поради психолога
У 2025 році для деяких абонентів може знову здорожчати Інтернет
Масштабні рейди ТЦК останніх днів - піар-хід, - політтехнолог
Майже 300 млн доларів надійшло до держбюджету України від Канади