Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

З Херсонського художнього музею росіяни викрали музейну колекцію в повному обсязі, – Савчук

Також росіяни викрали музейні колекції з Херсонського обласного краєзнавчого музею та архів
Юрій Савчук (архівне фото)
Джерело: відкриті джерела

Втрати, які зазнали українські музеї внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, – масштабні і вимірюються десятками тисяч одиниць зруйнованих чи викрадених пам’яток музейних колекцій. Зокрема, лише з Херсонщини росіяни вивезли музейні колекції двох музеїв та архіву в повному обсязі. Про це в ефірі UWN розповів генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

"Безумовно, що йдеться про сотні об’єктів і десятки тисяч одиниць зберігання духовних пам’яток музейних колекцій. До доданої інформації варто долучити ситуацію у Херсоні: з Херсонським художнім музеєм, Херсонським обласним краєзнавчим музеєм, Херсонським архівом, колекції яких були вивезені в повному обсязі", – відзначив він.

Нині ж світ обговорює шокуючі страхи і наслідки, які побачили після окупації Київщини та Чернігівщини. Наприклад, музей в Іванкові, де зберігалися славнозвісні полотна Марії Приймаченко, згорів вщент.

"Навіть на нашій тимчасовій виставці, яка щойно завершилася і в цей момент транспортується з Нью-Йорка до України, вона була розгорнута в прямому розумінні перед вікнами ООН. Це виставка знищених культурних цінностей з Іванківського музею. В тому числі оригінальний фрагмент стіни показує, що залишився тільки скелет стіни, що музей повністю знищений, знищені пам’ятки. Якраз виставка, про яку я згадав, – це була візуалізація тих воєнних злочинів, в тому числі які стосуються культури нашої історичної спадщини, мистецької спадщини, духовного надбання, яке потерпає великою мірою під час цієї жахливої війни", – резюмував Савчук.

Додамо

Росія за рік повномасштабного вторгнення завдала збитків Україні на суму 700 мільярдів доларів.

Так, на сьогодні росіяни знищили та пошкодили:

– 74 400 житлових будинків,

– майже 2500 тисячі навчальних закладів,

– 500 лікарень,

– 400 культурних споруд,

– 120 релігійних споруд,

– 4500 об’єктів мереж та комунікацій.

– зруйновано 114 об’єктів енергетики.

Днями країни – учасниці 70-ї сесії Європейської економічної комісії ООН підтримали резолюцію "Економічні та соціальні наслідки агресії Росії проти України". За документ проголосували представники 40 країн з 56 присутніх на сесії.

Читайте також:
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї