Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Євросоюз розробляє свій закон про "іноагентів", – Politico

Новий закон зобов'яже організації, компанії та інші установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-за меж ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Європейському Союзі розробляють закон, який зобов'яже неурядові організації, консалтингові компанії та наукові установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-за меж ЄС. Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що закон спрямований на придушення іноземного впливу в Євросоюзі.

Як передбачається, документ буде розроблено за аналогією із законами в Австралії та США. У законі, найімовірніше, не буде передбачено обмежень щодо фізичних осіб, але всі прибуткові та неприбуткові організації зобов'яжуть розкрити джерела доходів з-за меж ЄС.

За словами одного з чиновників Європейського Союзу на умовах анонімності, проєкт має бути завершено наприкінці травня 2023 року. Він має стати відповіддю на низку операцій іноземного впливу – від російських хакерських кампаній до, наприклад, "Катаргейту" (корупційний скандал у Європарламенті).

Новини за темою: Рада ЄС подовжила персональні санкції проти росіян ще на пів року

Тим часом неурядові організації вже отримали від Європарламенту спеціальний опитувальник, який має стати основою для оцінки іноземного впливу.

В опитувальнику просять описати джерела фінансування з-за меж ЄС. Деякі з них висловили стурбованість, що законопроєкт може бути використаний автократами в Євросоюзі, такими як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, для придушення продемократичних сил у їхніх країнах.

Критика в бік ЄС також лунала через те, що закон розробляється паралельно з подіями в Грузії, де на тлі аналогічної пропозиції влади спалахнули протести, що призвело до відкликання законопроєктів.

Раніше

В Грузії 7 березня 2023 року ухвалили, попри спротив опозиції і активістів, закон про "іноагентів". Він значно придушує свободи не тільки правозахисників та опозиційної преси, але і багатьох не пов'язаних із політичним життям категорій громадян.

Після ухвалення документа в першому читанні в країні два дні тривали масштабні протести.

Пізніше парламентська більшість "Грузинська мрія" вирішила відкликати скандальний законопроєкт. 

Докладніше про ситуацію в Грузії – читайте тут.

Читайте також:
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ