Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Вибори до Європейського парламенту: Є позитивні результати для України

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія
Будівля Європарламенту
Джерело: відкриті джерела

У 27 країнах, які входять до Європейського Союзу, 6–9 червня пройшли вибори до Європарламенту. І хоча головна ознака цих виборів – відчутний успіх правих популістів, втім, схоже, за їхніми попередніми результатами, вже стає зрозуміло, що у цій інституції таки збережеться проукраїнська більшість: три найбільші політичні групи залишаються незмінними і разом отримають 403 депутатські місця з 720 у новому скликанні ЄП. Про це розповів представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія (European People's Party), очільницею якої є Урсула фон дер Ляєн – отримує 185 місць. На другому місці – Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), який отримує 137 місць. На третьому – об'єднання лібералів "Оновлюючи Європу" (Renew Europe) – 79 місць.

Далі йде група Європейських консерваторів і реформістів (ECR), до якої належать "Італійські брати" Джорджі Мелоні, польська партія "Право і справедливість" (PiS), Шведські демократи та іспанська партія "Вокс" – 73 місця. У правих націоналістів об'єднання "Ідентичність і демократія" (ID) Марін Ле Пен – 58 місць. "Альтернатива для Німеччини" – 45 місць. Зелені/Європейський вільний альянс (Greens/EFA) – 52 місця, ліві – 36 місць, інші – 53 місця.

"Та більшість, яка, найімовірніше, буде сформована в Європейському парламенті, буде проєвропейська і проукраїнська, маю на увазі коаліцію найбільш вірогідну між Європейською народною партією соціал-демократамів і лібералами. І звичайно, відкритим залишається питання, як будуть співпрацювати всі сили, насамперед, Європейська народна партія з правими, не плутати з крайніми правими, я маю на увазі ІСАР. Тобто тут ще залишається інтрига і все ж таки ми прогнозуємо конструктивну співпрацю між сильними політичними силами, де на сьогодні, якщо ми говоримо про ІСАР, провідну роль відіграватиме премʼєрка Італії", – вважає Всеволод Ченцов.

Підтримка України та подальше розширення Євросоюзу залишаться позиціями більшості. І хоча є члени Європарламенту, які мають прокремлівські позиції, вони, найімовірніше, використовуватимуть Європарламент як платформу для повторення кремлівських наративів, а не для виконання значної законодавчої роботи.

"Нове питання, яке виникло у зв’язку з російською агресією, – це зміцнення оборонних потужностей Євросоюзу, розвиток оборонної індустрії і якраз в цьому разі в України є дуже серйозні шанси стати не лише учасником цих обговорень формування цієї політики, але і безпосередньо забезпечити залучення української оборонної індустрії до формування, власне, великої, нової оборонної  індустрії Європейського Союзу", – розповів представник України при ЄС.

Крім того, Європарламент не диктує зовнішню політику Євросоюзу. Це ексклюзивний домен держав – членів Європейського Союзу. Отже, хоча депутати Європарламенту розглядають і пишуть багато зовнішньополітичних звітів і резолюцій, усі вони не мають обов’язкової сили, резюмував Ченцов.

Нагадаємо, партії проросійських прем'єрів Віктора Орбана (Угорщина) і Роберта Фіцо (Словаччина) провалили вибори до Європейського парламенту, показавши гірший результат, ніж передбачалося раніше.

Читайте також:
Вибори у Венесуелі: Америка визнала переможцем опонента Мадуро
Новообраний президент Ірану склав присягу під скандування "Смерть Америці та Ізраїлю"
Мадуро оголосили переможцем на виборах у Венесуелі
Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту