Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Кияни можуть самостійно оцінити стан сховищ через чат-бот

Містян закликають приєднуватися до ревізії укриттів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Для жителів Києва створили чат-бот, через який вони можуть самостійно оцінити стан укриттів. Про це поінформував міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

"Запустили чат-бот "Відкрий укриття". У ньому ви можете самостійно оцінити найближче до вас укриття", – йдеться у повідомленні.

Камишін також закликав містян приєднуватися до ревізії.

У застосунку "Київ Цифровий" з’явилася офлайн-мапа укриттів

Днями в застосунку "Київ Цифровий" забезпечили офлайн-доступ до мапи укриттів столиці. Про це розповідав керівник цифрової трансформації Києва і заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Оленич, передавала пресслужба КМДА.

Як зазначалося, відтепер більше сервісів у застосунку "Київ Цифровий" працюють без доступу до інтернету. 

"В оновленій версії з’явився офлайн-доступ до мап та розділу "Часті питання". А також можливість повідомити місто про зачинене або недоступне укриття", – говорив Оленич.

Водночас він зауважував, щоб користуватися мапою укриттів поза мережею, користувачам потрібно один раз зайти в застосунок, коли є інтернет. Мапа автоматично завантажиться у фоновому режимі. Наразі в розділі всіх сервісів доступна "Мапа укриттів". 

У налаштуваннях у профілі в розділі "Мапи" користувачі можуть переглянути, який обсяг на пристрої займають мапи та видалити їх за потреби. 

Всі укриття у столиці будуть відкриті цілодобово

Кияни матимуть цілодобовий доступ до укриттів. Про це заявляв мер столиці Віталій Кличко за підсумками засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Деталі

Усі установи і заклади повинні будуть тримати укриття відкритими цілодобово. Контролювати це, крім відповідних органів та патрульної поліції, зможуть і громадяни.

Також Київрада на найближчому позачерговому засіданні 8 червня звернеться до парламенту щодо встановлення відповідальності, в тому числі приватних власників приміщень укриттів за недопуск людей та неналежну роботу укриттів.

Скільки коштів виділили на укриття

Кличко нагадав, що у 2022 році місто виділило районам на облаштування укриттів 320 млн гривень. Цього року – понад 900 мільйонів. Тобто загалом 1,2 мільярда гривень з міського бюджету.

"На сьогодні виконання і використання коштів вкрай незадовільне. В кінці червня підіб’ємо підсумки використання коштів на облаштування укриттів", – додав мер, зазначивши, що за результатами перевірки Київрада звертатиметься до президента з проханням звільнити тих чи інших глав районів. 

Новини за темою: В Україні перевірять всі укриття: Доручення Кабміну

Нагадаємо, у ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян серед трьох загиблих у Деснянському районі Києва була дружина містянина Ярослава. Укриття, до якого бігла родина, виявилося закритим.

"Була тривога, люди бігли в укриття, його просто не відкрили та й все, всі стукали. Я побіг на ту сторону (до охоронця, – ред.), щоб відкрили і в той момент прилетіло", – каже киянин.

У цей момент сталося падіння уламків, які, за словами очевидців, впали через 10 хвилин після сигналу повітряної тривоги. З дитиною все добре, а жінка – загинула.

10 днів на перевірку укриттів 

Президент України Володимир Зеленський згодом провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Президент доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Напередодні Кабінет міністрів ухвалив протокольне рішення про перевірку роботи всіх укриттів у країні і зокрема в Києві. Крім того, Кабмін напрацює зміни до законодавства для посилення кримінальної відповідальності щодо тих, хто своєю недбалістю наражає дітей та дорослих на смертельну небезпеку. 

Новини за темою: Справа про трагедію біля укриття: Посадовець КМДА Ткачук отримав ще одну підозру – про розтрату
Читайте також:
Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень