Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Війська РФ переходять до оборонних операцій на півночі Харківщини

Також окупанти просуваються під Покровськом і наступають в районі Часового Яру та Торецька

Війська РФ. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Російські загарбники почали переходити до оборонних операцій на півночі від Харкова. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що, можливо, це відбувається в результаті операції Збройних сил України в Курській області.

В ISW посилаються на речника Харківського угруповання військ України полковника Віталія Саранцева, який каже, що російські війська ведуть оборону на рубежі Глибоке – Липці.

Тим часом заступник командира українського батальйону безпілотників, який діє на Харківському напрямку, зауважив, що наступ України на Курськ міг вплинути на прифронтову ситуацію в цьому районі.

"Передислокація окупантів частини підрозділів морської піхоти Тихоокеанського флоту в неназваному напрямку сприяла рішенню путінських військ лишитися в обороні", – пояснив заступник командира.

Також вороги продовжували наступальні операції на північний схід від Харкова. А напередодні атакували поблизу Вовчанська та Тихого.

Крім того, російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Куп’янська Харківської області. Геолокаційні кадри, опубліковані 21 і 23 вересня, свідчать, що окупанти просунулися в полях відповідно на схід від Колісниківки (на південний схід від Куп’янська) і на схід від Кругляківки (на південь від Куп’янська).

До того ж війська РФ продовжували наземні атаки на схід від Куп’янська поблизу Петропавлівки, на північний захід від Сватового біля Глушківки, Лозової, Стельмахівки і на захід від Кремінної поблизу Торського.

Не припиняли окупанти наступати в районі Торецька, Часового Яру та ще кількох населених пунктах Донеччини. Просуваються загарбники також під Покровськом і посилюють наступальні дії поблизу Вугледара. Втім, додають аналітики, підтверджених змін лінії фронту не було.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Водночас у зведенні Генерального штабу ЗСУ зазначається, що протягом минулої доби на фронті відбулося 143 бойових зіткнень.

На Харківському напрямку за минулу добу в районах населених пунктів Липці та Тихе було два бойових зіткнення.

Сім боєзіткнень тривали також на Куп’янському напрямку. Сили оборони відбивали атаки ворога в районах Глушківки, Кучерівки, Колісниківки та Стельмахівки.

А на Лиманському – українські війська відбивали 19 атак противника в районах Чернещини, Дружелюбівки, Невського, Макіївки, Діброви, Торського та Дронівки.

До речі, на початку вересня експерти Інститут вивчення війни фіксували на українському фронті просування російських загарбників у районі Глибокого, що на Харківщині. А ще – на південний схід від Куп'янська і Покровська, а також на південний захід від Донецька.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід