Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Відбудова "Охматдиту": Підрядником обрали компанію із вдвічі завищеними цінами

Фасадні композитні панелі Reynaers та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями коштуватиме по 100 млн гривень

Зруйнований росіянами "Охматдит" у Києві. 8 липня 2024 року 

Джерело: UWN

Благодійний фонд "Охматдит" обрав переможцем у тендері на ремонт корпусу лікарні, який пошкодили російські терористи 8 липня, ТОВ "Буд-технолоджі". З 14 учасників конкурсу це була третя за дороговизною пропозиція розміром 307 млн гривень. Про це пишуть "Наші гроші".

"Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн гривень. Однак із жодним з них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення", – йдеться у публікації.

Крім того, зазначається, що з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

Наші Гроші

За даними "Наших грошей" від учасників конкурсу, у фінал були відібрані фірми "ДАК" (310 млн грн) з групи "Альтіс" Олександра Глімбовського, "Буд-Технолоджі" (307 млн грн) з групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка та "Мега профіт груп" (220 млн грн) Олексія Ломакіна і Юлії Кузьменко.

З цими фірмами група замовників провела онлайн-зустрічі.

"Мега профіт груп" отримала відмову через невідомі підозри щодо її податкових документів. "ДАК" відмели через скандальну репутацію Глімбовського. У липні Глімбовський був затриманий по справі НАБУ щодо корупції у виконанні його зятя Романа Насірова, коли той керував податковою у 2015–2016 роках", – йдеться в розслідуванні.

Замовник довірив фірмі "Столична правова фундація" провести "юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності" і зрештою обрав "Буд-Технолоджі" підрядником.

Проблеми з "Буд-Технолоджі" 

Зазначається, що замовник проігнорував кілька проблем цієї фірми. Зокрема, "Буд-Технолоджі" вказала лише оренду такої будівельної техніки: автокран "Камаз", MAN з маніпулятором та екскаватор JCB. Хоча жоден з цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху.

Також немає жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

Фасадні композитні панелі Reynaers (великі темного кольору на фото корпусу) та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями коштуватиме по 100 млн гривень.

Хоча фірма "Ріола-модуль", яка і виконувала будівництво цього корпусу, у своїй тендерній пропозиції повідомила, що після удару ракетою вона вже встигла безкоштовно виконати ремонт так званих "чистих приміщень" (операційних тощо). Та вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум.

Що відомо про компанію?

ТОВ "Буд-Технолоджі" зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах компанія участі не брала.

Власником та керівником є Василь Кобизь, який прописаний в селі Братське Запорізької області. Раніше її керівником була Ольга Шаленна. Вона є мамою Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка.

Пожертви на відбудову "Охматдиту"

Кошти виділили такі фірми:

  • 20 млн грн IT-платформа Grammarly;
  • по 10 млн грн "Київстар", мережа заправок ОККО, центр авто "АВТ Баварія";
  • 5 млн грн мережа мультимаркетів "Аврора", 0,4 млн грн директор "Аврори" Тарас Панасенко;
  • по 5 млн грн фінансова група Investment Capital Ukraine (ICU), онлайн-банк Monobank, біофармацевтична компанія Biopharma, шляхова компанія "Автострада", "Укрнафта";
  • 4 млн грн виділив ПУМБ спільно із київським ЦУМом;
  • по 3 млн грн Raiffeisen Bank Aval, ПриватБанк;
  • по 2 млн грн компанія таксі Uber, компанія з послуг інтернет-маркетингу Netpeak, підприємець Григорій Козловський спільно з львівським Emily Resort;
  • 1 млн грн "Нова Пошта", служба таксі Uklon, виробник кормів "Кормотех", мережа супермаркетів "Сільпо", мережа супермаркетів "Фора", мережа супермаркетів Varus; мережа магазинів техніки "Алло"; мережа АЗК UPG; забудовник Stolitsa Group; підприємець Руслан Шостак спільно з TerWin (Лінія магазинів Eva, Varus); Аккорд Банк; інтернет холдинг Genesis; співвласник Genesis Володимир Многолєтній; Абанк; Intellias; SoftServe Ukraine;
  • 400 тис. грн видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

Удар по "Охматдиту"

Як відомо, 8 липня окупанти вдарили крилатою ракетою Х-101 по дитячій лікарні.

Внаслідок цього двоє людей загинули, по медичну допомогу звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами вісім дітей.

Пізніше в ООН заявили, існує "висока ймовірність", що дитяча клініка "Охматдит" зазнала "прямого влучання" російської ракети

Forbes зазначає, що на цю атаку окупанти витратили більше ніж 250 млн доларів, використовуючи ракети Х-101, у яких знаходили західні компоненти. Тим часом пропагандисти розгорнули інформаційну кампанію і вигадують різні версії, щоб зняти із себе відповідальність за вбивства цивільних, серед яких були діти.

Нагадаємо, що сам корпус лікарні "Охматдит", куди 8 липня прилетіла російська ракета, не підлягає відновленню і буде знесений. 

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Чашка кави стане дорожчою: Ціни на зерна арабіки в світі сягнули найвищого рівня за останні 13 років