Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Веганське, халяльне, кошерне і пісне: Резніков обіцяє запровадити нове армійське меню

В основі формування меню будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грами/штуки)
Джерело: відкриті джерела

Міноборони запровадить нові меню в системі забезпечення харчуванням військовослужбовців. Але цього разу в основі формування меню будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грами/штуки). Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід", – написав він. 

За його словами, нова система буде запроваджена впродовж чотирьох-п'яти місяців.

"Викликом є те, що існують особливі вимоги до харчування видів, родів та сил ЗСУ. Є ВМСУ, десантники, авіація зі своїми особливостями. Є відмінності між харчування у польових умовах на фронті та у пункті постійної дислокації. Весь цей масив необхідно опрацювати. Ми почали готувати ґрунт для цих змін восени, але під час війни маємо діяти акуратно, адже безперервність постачання продовольства – безумовний пріоритет", – наголосив очільник МОУ.

Крім того, у планах Міноборони – розробити і запровадити веганське, халяльне, кошерне меню та пісне меню християнської традиції: "Щоб цей вибір був. Адже Україну захищають різні люди".

Насамкінець міністр відзначив, що підтримав ініціативу народних депутатів зробити частину оборонних закупівель відкритими: "Цей підхід повністю відповідає моєму баченню. Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ. Але в той же час зробить закупівлі більш прозорими, а бюджетні кошти – більш доступними для громадського контролю".

Що було до цього

В ЗМІ оприлюднили документи Міноборони України, за якими відомство закуповує продукти для ЗСУ за цінами, що у два-три рази перевищують ринкові. Зокрема йшлося про угоду Міноборони вартістю 13,16 мільярда гривень на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, дислокованих у віддалених від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Тоді ж очільник оборонного відомства спробував пояснити таку цінову політику на прикладі яєць: "Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від ґатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 гривень за кілограм яєць – це 85 гривень за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні".

Однак в НАБУ повідомили, що всі факти їм були відомі ще до розголосу в ЗМІ і наразі триває перевірка. З-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд гривень.

Разом з тим, заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов, який і відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. 

Читайте також:
Застосунок "Армія+" незабаром оновлять. Які функції додадуть?
Наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту: Окупанти розстріляли 16 воїнів на Покровському напрямку
Смертельна ДТП: У Ніжині один з керівників райуправління поліції збив військовослужбовця
Кабмін затвердив новий розмір виплат у разі загибелі військового