Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В Україні понад 13% в'язнів пішли служити в ЗСУ

Серед тих, хто виявив бажання покинути місця позбавлення волі, щоб воювати, є ті, хто засуджений за ухилення від мобілізації
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

За два місяці можливістю вийти на волю, щоб захищати Батьківщину від російських окупантів, уже скористались 3611 засуджених. Про це йдеться у розслідуванні "NGL.media".

"Це більше ніж 13% від загальної кількості в’язнів в українських колоніях", – повідомляють журналісти.

Цікаво, що 40% мобілізованих в'язнів – це рецидивісти, які скоїли злочин не вперше. Практично усі вони служать на стрілецьких посадах, є лише поодинокі випадки, коли такі ув'язнені ставали, наприклад, санітарами, кухарями чи водіями у ЗСУ. Серед мобілізованих є й такі, що засуджені за вбивство чи катування однієї людини.

"Загалом правом на умовно-дострокове звільнення в обмін на мобілізацію скористалися уже 38 засуджених за ст. 115 КК (умисне вбивство)", – повідомляють розслідувачі.

При цьому левова частина мобілізованих в'язнів відбували покарання за крадіжки, грабежі та важкі тілесні ушкодження.

Серед тих, хто виявив бажання покинути місця позбавлення волі, щоб воювати, є ті, хто засуджений за ухилення від мобілізації. За даними розслідування, їх наразі 10. А ще журналісти нарахували 7 ув'язнених, звільнених достроково для служби в ЗСУ, які відбували покарання за незаконне переправлення ухилянтів через держкордон.

Серед мобілізованих в'язнів є такі, що нещодавно потрапили за ґрати, також ті, кому лишилося до закінчення строку кілька місяців.

На яких умовах звільняють засуджених для служби в ЗСУ

Такі військовослужбовці не мають права на щорічну відпустку. Вони можуть лише отримати до 10 днів відпустки за сімейними обставинами або після висновку ВЛК на час лікування. А ще за ними здійснюється додатковий адміністративний нагляд, який виконують командири військових частин. Контракт із колишніми в’язнями укладають до закінчення воєнного стану – це головна умова дострокового звільнення.

Вони також підкреслили, що за ухилення від укладання контракту їм загрожує покарання від 5 до 10 років позбавлення волі, тоді як загальна відповідальність за ухилення від мобілізації передбачає три-п'ять років позбавлення волі.

Раніше член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давид Арахамія заявив, що загальний ресурс ув’язнених, яких потенційно можуть мобілізувати до Сил оборони України, складає 15–20 тисяч осіб.

Згодом заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька заявила, що близько 27 тисяч ув'язнених в Україні потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення. 

У ЗСУ з місць позбавлення волі ідуть також жінки. Сім жінок, які відбували покарання у в’язниці, уклали контракт зі Збройними силами України. Вони виявили бажання проходити військову службу за контрактом в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP